ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μωυσής Ελισάφ: «Το 1821 βεβαιώνει ότι και το ανέφικτο καθίσταται εφικτό»

  • Ομιλία του Δημάρχου Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και θεσμικούς εκπροσώπους της πόλης, στον Πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Το 1821 ουσιαστικά είναι το ξεκίνημα προς την αυτονομία μας ως εθνικής και κρατικής οντότητας. Μιας αυτονομίας που ήρθε ύστερα από αιώνες αξημέρωτης νύχτας που προηγήθηκαν. Ο εορτασμός των 200 χρόνων είναι το αυτονόητο και ελάχιστο χρέος μας. Μπορεί να αποφέρει, όμως, το μέγιστο κέρδος. Ο Hegel, υποστήριζε ότι η Ιστορία ένα μόνο διδάσκει, ότι δεν διδάσκει τίποτε. Και όμως. Η ιστορία διδάσκει. Αρκεί να τη διαβάζουμε όπως είναι, και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

Στον παρόντα χρόνο, έλεγε ο Θωμάς ο Ακινάτης (1225-1274), συνυπάρχουν τρεις χρόνοι μαζί: Είναι το παρόν του παρελθόντος, είναι το παρόν του παρόντος και είναι και το παρόν του μέλλοντος. Συνυπάρχουν, δηλαδή, η μνήμη, το παρόν και η προσδοκία. Προσχωρώντας, συνεπώς, ένα έθνος στη συλλογική μνήμη του, ουσιαστικά αναλαμβάνει την ευθύνη να επαναστοχαστεί πάνω στην αδιάσπαστη ενότητα που συνδέει το άλλοτε με το σήμερα και το τώρα με το αύριο. Από αυτή την οπτική ο εορτασμός μπορεί να μεταλλαχτεί σε παιδεία και να αποκτήσει το ακριβές νόημά του.

Τη ζωή μας στους σύγχρονους ρευστούς καιρούς την καταπίνει ο βραχύς χρόνος της αγχώδους καθημερινότητας. Μαζί και την ακριβή ταυτότητά μας. Την πραγματική ταυτότητά μας μόνο ο μακρύς χρόνος της Ιστορίας μπορεί να μας την αποδώσει. Και τον μακρύ αυτό χρόνο μόνο η ιστορική αναδρομή μπορεί να μας το διαθέσει. Ο εορτασμός συνεπώς της νεώτερης αφετηρίας μας είναι ακριβώς αυτός: Να επαναβεβαιώσουμε την εθνική μας ταυτότητα.

«..Ο εορτασμός των 200 χρόνων μπορεί να αποφέρει μέγιστο κέρδος.. Αρκεί να διαβάζουμε την ιστορία όπως είναι κι όχι όπως θέλαμε να είναι..»


Ο επί αιώνες αυτό-αναπαραγόμενος χθεσινός κόσμος έπαψε πλέον να υπάρχει. Η ταχύτητα των αλλαγών στον καιρό μας, καθιστά διαρκώς όλο και πιο αβέβαιο το παρόν και όλο και πιο απρόβλεπτο το μέλλον. Τώρα, λοιπόν, είναι ανάγκη, ανατρέχοντας προς τα πίσω να αναστοχαστούμε και να αναζητήσουμε το νήμα, που διαχρονικά σχηματίζουν οι καθολικές αξίες της αρετής και της τόλμης, όπως θα έλεγε ο Κάλβος, ήτοι το νήμα εκείνο και το μοναδικό, που διασφαλίζει την ασφαλέστερη πορεία μας στο χρόνο. Να ένα από τα μαθήματα της ιστορίας.
Στον αβέβαιο τούτο κόσμο που διανύουμε και μια ακόμη βεβαιότητα μας προσκομίζει το 1821. Μας βεβαιώνει ότι ακόμη και το ανέφικτο καθίσταται εφικτό, το δίκαιο επικρατεί του αδίκου, αν στηρίζονται στις καθολικές αξίες της αρετής, του δικαίου και της ανυποχώρητης μαχητικότητας. Και στην περίπτωση αυτή, έστω έκπληκτοι, ανακαλύπτουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Όταν βρέθηκε στα πολύ στενά της Ιστορίας η Επανάσταση, ήρθε το Ναυαρίνο και ξεκλείδωσε την πόρτα του μέλλοντός μας.

Σήμερα, που στους εξώστες της Ιστορίας ανεβαίνουν και πάλι πολλαπλά νέφη απειλής, αυτές οι επετειακές εκδηλώσεις ας αποτελέσουν την ευκαιρία, πέρα από το γόνιμο επαναστοχασμό του παρελθόντος, να οδηγήσουν και στην προοπτική του μέλλοντος, στη χάραξη δηλαδή πολιτικών και στοχεύσεων που θα διασφαλίσουν με τον καλύτερο τρόπο το και έτσι κι αλλιώς απρόβλεπτο μέλλον μας.

 

Χρησιμοποιούμε cookies και παρόμοιες τεχνολογίες για να αναγνωρίσουμε
τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις και προτιμήσεις σας,
καθώς και για να μετρήσουμε και να αναλύσουμε την κίνηση στον ιστότοπό μας.

Για να δείτε περισσότερα δείτε την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.