ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Δ. Σαββόπουλος: Στην επέτειο των 200 χρόνων, γιορτάζουμε τους εαυτούς μας στις ευγενέστερες και στις ανώτερες στιγμές τους

Για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τον ρόλο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» μίλησε στα «ΝΕΑ» και τον Δημήτρη Δουλγερίδη ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος. 

«Στην επέτειο των 200 χρόνων, γιορτάζουμε τους εαυτούς μας στις ευγενέστερες και στις ανώτερες στιγμές τους, όχι για λόγους εξιδανίκευσης, αλλά διότι οι υψηλές και θυσιαστικές στιγμές της ελληνικής μας ζωής είναι οι μόνες που μπορούν να τη διασώσουν απ’ τη μαύρη μας μικρότητα που πάντα θα υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Είμαστε μέσα σε μια συναρπαστική ιστορία που συνεχίζεται ώσπου να φτάσουμε σε μια πολιτεία, δίκαιη, γενναία και καλαίσθητη. Είμαστε οι Έλληνες, δεν είμαστε τυχαίοι. Έχουμε πολλά ελαττώματα αλλά έχουμε και μια εκστατική ανοιχτοσύνη που είναι χρήσιμη για όλη την οικουμένη. Προσλαμβάνουμε και μιμούμαστε τα πάντα με έναν πολύ δικό μας τρόπο και κατά περιόδους λειτουργούμε σαν ένας μεγάλος μεταμορφωτικός μηχανισμός».

Ο Διονύσης Σαββόπουλος ρωτήθηκε και για την «αναψηλάφηση» του ιστορικού παρελθόντος:

«Στις μέρες μας είναι μόδα η απομυθοποίηση. Είναι ο νέος ναρκισσισμός. Οι αγωνιστές του ’21 ήταν άνθρωποι τραχείς και μάλιστα με όλα τα στραβά και ανάποδα του κόσμου, αλλά στη δεδομένη στιγμή γίνανε πλάσματα που δέχονται να θυσιαστούν και να πεθάνουν για κάτι που πιστεύουν ανώτερο: για την ελευθερία ή την Αγία Τριάδα ή την πατρίδα ή την περηφάνεια του προσώπου μπροστά στην κοινότητα. Δηλαδή ήταν σαν εμάς ενώ ήταν ήρωες. Ή, αν προτιμάτε, ήταν ήρωες ενώ ήταν σαν εμάς. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα άλλα είναι σωστό ή λάθος πληροφορίες, κατάλληλες για κουτσομπολιό ή για κανένα συνέδριο ή καμιά ειδική έκδοση».