ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο Action24

• «Το 2021, θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, με το βλέμμα στο μέλλον»
• «Να φωτίσουμε τη καλή πλευρά του εαυτού μας. Η ευημερία του τόπου μας εξαρτάται από εμάς»

Το μήνυμα ότι το 2021, στην επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, οι Έλληνες πρέπει να αισθανθούν περήφανοι για τη διαδρομή τους αλλά και να κοιτάξουν μπροστά, στο μέλλον, έστειλε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και στην εκπομπή Evening Report με τον Γιώργο Κουβαρά.

«Δεν υπάρχουν πολλοί λαοί που έχουν αυτή την διαδρομή. Μια διαδρομή που δείχνει την αγάπη για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Δείχνει τον ηρωισμό όταν χρειάζεται. Έχουμε πάρα πολλά καλά στοιχεία και με αυτά πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πρόσθεσε: «Το στοίχημα όμως θα το κερδίσουμε αν ότι γίνει το 2021 δείξει το μέλλον. Πρέπει να μείνει μια παρακαταθήκη, μια κληρονομιά για εμάς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας. Για τους νέους ανθρώπους που πρέπει να αισθάνονται ότι είναι ευλογημένοι που ζουν σε αυτό το τόπο».

«Κερδίσαμε το πρώτο στοίχημα»

Η Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στο κάλεσμα για συνδιαμόρφωση των εκδηλώσεων της επετείου, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για τις προτάσεις που κατέθεσαν στην Επιτροπή Δήμοι, μουσεία, ιδρύματα, φορείς εντός και εκτός Ελλάδας.

«Κερδίσαμε το πρώτο στοίχημα. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Όλη η κοινωνία, όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδος κατέθεσαν συνολικά 1.801 προτάσεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δήμαρχοί μας, οι Περιφερειάρχες σε συνεργασία με όλο τον κοινωνικό ιστό των πόλεών τους, είναι οι πρωταγωνιστές καθώς έχουν κάνει 354 προτάσεις για δράσεις» ανέφερε η κυρία Αγγελοπούλου. Σχετικά με το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών, υπογράμμισε ότι αφορούν δράσεις που φιλοδοξούν να αφήσουν μια παρακαταθήκη για το μέλλον και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ψηφιοποίηση Δήμων, μουσείων, ιδρυμάτων, καθώς και δράσεις που σχετίζονται με εναλλακτική ενέργεια, εξοικονόμηση φυσικών πόρων και θεματικό τουρισμό.

Επιπρόσθετα, έχουν κατατεθεί από επίσημες ελληνικές αρχές του εξωτερικού, όπως Πρεσβείες και προξενεία 90 προτάσεις για δράσεις, ενώ οι φορείς της ομογένειας έχουν προτείνει 224 δράσεις και η Ολομέλεια της Επιτροπής 52 προτάσεις. Μεγάλη είναι και η συμμετοχή διαφόρων συλλόγων, φορέων, ιδρυμάτων, μουσείων και Πανεπιστήμιων που έχουν καταθέσει 1081 προτάσεις.

09102020 ΒΒ IMB 5878p

Οι περιοδείες στην Ελλάδα και ο σύγχρονος πατριωτισμός

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε ότι εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση «μας αφορά όλους», «είναι κτήμα όλων μας» και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αντιπροσωπείες της Επιτροπής πραγματοποιούν περιοδείες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να επικοινωνήσουν με τις τοπικές κοινωνίες. Περιοδείες οι οποίες, όπως είπε, θα συνεχιστούν την επόμενη περίοδο:

«Από το Ναύπλιο, τον Άη Στράτη, το Καστελλόριζο και την Κάσο μέχρι την Αλεξανδρούπολη και το Ρήγα Φεραίο, την Κόρινθο, την Καλαμάτα, την Άρτα και την Πρέβεζα, συνολικά έχουμε πάει σε 29 μέρη». Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι μέσα από τις περιοδείες, διαπιστώνεται η ανάδειξη ενός ρεύματος σύγχρονου πατριωτισμού: «Αυτό εισπράττει κανείς όταν βλέπει την περηφάνεια που αισθάνεται ο κόσμος για τον τόπο του. Τον σεβασμό που δείχνει στην ιστορία του και τον τρόπο που επιθυμεί να αναδείξει την ιδιαιτερότητα της περιοχής του. Από τον τρόπο που τιμά τους ήρωες του, τους ανθρώπους που έκαναν θυσίες για να είμαστε εδώ σήμερα […] Πιστεύω στους Έλληνες. Και αυτό που έχει σημασία τώρα, στα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, είναι να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Να φωτίσουμε τη καλή πλευρά του εαυτού μας. Η ευημερία του τόπου μας εξαρτάται από εμάς».

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση

Στην τοποθέτηση της, η κυρία Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση και δεν χειρίζεται κρατικούς πόρους, καθώς τα έσοδά της προέρχονται από χορηγίες. Αναφέρθηκε στο συλλεκτικό μετάλλιο «ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ», που τη διάθεσή του στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχει αναλάβει η Εθνική Τράπεζα, και είναι ο προάγγελος του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής που θα ακολουθήσει.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι «η στρατηγική μας ήταν να ζητήσουμε από την κοινωνία να μας πει εκείνη το πώς θέλουμε να τιμήσουμε την Επανάσταση», ενώ πρόσθεσε ότι βούληση της Επιτροπής είναι οι εκδηλώσεις να μην περιοριστούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο παλμός της επετείου να χτυπήσει σε όλη την Ελλάδα, καθώς στην περιφέρεια υπάρχουν πολλοί τόποι με πλούσια ιστορία και τεράστια συνεισφορά στην Επανάσταση.

Για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Σε ερώτηση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η κυρία Αγγελοπούλου ανέφερε: «Οι πολίτες και η ίδια η κοινωνία είχαν ήδη καταδικάσει την Χρυσή Αυγή. Αυτή τη στιγμή, η Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της. Υπάρχει κράτος δικαίου, υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν δικαστές που απονέμουν δικαιοσύνη». Τόνισε δε ότι δεν είναι προνόμιο ολίγων να θεωρούν ότι ο πατριωτισμός είναι δική τους αρετή.

Για τη συνεργασία με την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση

Τέλος, η κυρία Αγγελοπούλου δήλωσε ότι έχει εξαιρετική συνεργασία με την Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «αγκαλιάσει» το εγχείρημα, αλλά και με όλη την Αντιπολίτευση, την οποία ενημερώνει για την πορεία του έργου της Επιτροπής. Ξεκαθάρισε δε, για ακόμη μια φορά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν έχει πολιτικές βλέψεις και η μόνη φιλοδοξία της είναι είναι να προσφέρει στον τόπο όποτε και όπως της ζητηθεί.

 

Χρησιμοποιούμε cookies και παρόμοιες τεχνολογίες για να αναγνωρίσουμε
τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις και προτιμήσεις σας,
καθώς και για να μετρήσουμε και να αναλύσουμε την κίνηση στον ιστότοπό μας.

Για να δείτε περισσότερα δείτε την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.