ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Δεν είναι μια επέτειος όπως οι άλλες

Του Ευάνθη Χατζηβασιλείου - Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Είμασταν άτυχοι στους προηγούμενους δύο εορτασμούς, κατά τον 20ό αιώνα. Το 1921 η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο, ο οποίος μάλιστα τελείωσε με έναν εξαιρετικά τραυματικό τρόπο. Το 1971 η Ελλάδα βασανιζόταν από το άγος που είχε προκαλέσει η χούντα. Τώρα, στη 200ή επέτειο, έχουμε την ευκαιρία για έναν πραγματικό εορτασμό, σεμνό, εξωστρεφή, συνειδητό. Έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορική πορεία του έθνους, τις αξιακές του βάσεις, τα επιτεύγματά του. Έχουμε την ευκαιρία να εορτάσουμε την ανεξαρτησία μας ως εδραιωμένη δημοκρατία και ως πλήρες μέλος του δυτικού κόσμου, δηλαδή έχοντας επιτύχει αυτά που η Επανάσταση διεκδίκησε. Και έχουμε επίσης, στο μέτρο που θα το θελήσουμε, και την ευκαιρία για αναστοχασμό.

Με άλλα λόγια, η 200ή επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης δεν είναι μια επέτειος όπως οι άλλες. Όπως συνέβη με τον αντίστοιχο εορτασμό των άλλων μεγάλων επαναστάσεων εκείνης της εποχής (Αμερικανική, Γαλλική), είναι ένα πολύπλευρο γεγονός. Παράλληλα όμως, επειδή ακριβώς έρχεται μετά από μια δεκαετή κρίση και μια ακόμη υγειονομική, μας προσφέρει και το πολύτιμο εφαλτήριο ώστε η κοινωνία μας να εντοπίσει, με την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, τους νέους μεγάλους άξονες που θα εξασφαλίσουν την ανάταξη και τη διεκδίκηση της θέσης που μας αρμόζει στον σύγχρονο κόσμο.

Πηγή: Τα ΝΕΑ