ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στις 11 Φεβρουαρίου 1776 γεννιέται στην Κέρκυρα ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας

“Εφ’ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν.”

Στις 11 Φεβρουαρίου 1776 γεννιέται στην Κέρκυρα ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας.

Σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομικά στην Ιταλία και σε ηλικία 25 ετών χρίστηκε ένας εκ των δύο διοικητών της Ιονίου Πολιτείας. Από τη θέση αυτή αναθεώρησε το επτανησιακό σύνταγμα, κάνοντας το πιο δημοκρατικό.

Λίγο αργότερα διορίστηκε Γραμματέας Επικρατείας από τη Γερουσία της Ιονίου Πολιτείας και αναδιοργάνωσε τη δημόσια διοίκηση δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση.

Το 1807 μεταβαίνει στη Λευκάδα με σκοπό να προστατεύσει το νησί από τον Αλή Πασά. Εκεί γνωρίζεται με τους μετέπειτα ηγέτες της Επανάστασης, Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Μπότσαρη και Ανδρούτσο.

Δύο χρόνια αργότερα, η Ρωσία τον χρίζει διπλωμάτη της και μετά από τις μεγάλες επιτυχίες του, το 1816 ο Τσάρος του δίνει τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας για 6 χρόνια. Ωστόσο, μετά από τη ρήξη του με τον τσάρο Αλέξανδρο ο οποίος δεν υποστήριζε την Ελληνική Επανάσταση, παραιτήθηκε του αξιώματός του και κατέφυγε στην Ελβετία, όπου ανακηρύχθηκε σε επίτιμο πολίτη της χώρας.

Στις 30 Μαρτίου το 1827, η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε Κυβερνήτη του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους. Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις με ευρωπαΐους ηγέτες, κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στο αίτημα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

Γυρίζοντας στην Ελλάδα ο λαός τον καλωσόρισε με τιμές και μεγάλη προσδοκία.
Από το καινούργιο του πόστο άρχισε να χτίζει το νέο ελληνικό κράτος από το μηδέν.

Βασικοί άξονες της πολιτικής του ήταν η δημιουργία δικαστηρίων για απονομή δικαιοσύνης, η αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων, η εξάλειψη της πειρατείας, η αναδιάρθρωση της γεωργίας.

Δημιούργησε την Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, καθιέρωσε ως ελληνικό νόμισμα τον φοίνικα, ίδρυσε το Εθνικό Νομισματοκοπείο, τα πρώτα ελληνικά ταχυδρομεία.

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1831 ο Ιωάννης Καποδίστριας πέφτει νεκρός έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα δολοφονημένος από τους Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη.