Τα podcasts της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

200 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο πλαίσιο των δράσεων για τα 200 χρόνια μετά την Ελληνική επανάσταση, παρουσιάζει σειρά επετειακών podcasts με το Διονύση Σαββόπουλο, αφιερωμένα στα 200 χρόνια του ελληνικού τραγουδιού.

Σε μια περίοδο που ο χώρος της μουσικής έχει πληγεί ιδιαιτέρως από την πανδημία, η Επιτροπή, μέσα από τη δράση αυτή, θέλει να συμβάλει στο να διατηρηθεί το νήμα της διάδοσης του ελληνικού τραγουδιού, το οποίο είναι μέρος της βιωματικής ιστορίας της χώρας αλλά και της προσωπικής ιστορίας του καθενός μας.

Έτσι, μέσα από τη σειρά των επετειακών podcasts, o αγαπημένος τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος αποτυπώνει και αποτιμά, την πορεία του ελληνικού τραγουδιού από το 1821 έως τώρα, αναδεικνύοντας τη μουσική πτυχή της διαδρομής των 200 ετών της σύγχρονης Ελλάδας.

Για τα podcasts, ο Διονύσης Σαββόπουλος συνεργάζεται με το μουσικολόγο καθηγητή κ. Λάμπρο Λιάβα, το δημοσιογράφο, συλλέκτη και ερευνητή κ. Γιώργο Κοντογιάννη και το ζωγράφο κ. Αλέξη Κυριτσόπουλο.

Διαβάστε περισσότερα Διαβάστε λιγότερα

ΡΕΜΒΑΣΜΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ - Τραγούδια εκστατικά, τραγούδια φευγάτα καινούρια και παλιά

Τραγούδια εκστατικά σαν το παμπάλαιο τραγούδι του Αιγαίου « Ωραία Που Είναι Την Αυγή » με την ακριβή μας Ειρήνη Κονιτοπούλου –Λεγάκη. Τραγούδια απόδρασης και τερπνών στοχασμών σαν την « Κρουαζιέρα Του Διαδρόμου» με την Κατιάνα Μπαλανίκα. Στίχοι του Κάλβου, αποσπάσματα απ΄το « Όνειρο Στο Κύμα» του θεϊκού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Και άλλα κείμενα και τραγούδια φευγάτα ακούγονται σε αυτό το 5ο Podcast του Διονύση Σαββόπουλου.

ΘΑΛΑΤΤΑ-ΘΑΛΑΤΤΑ - Θαλασσινά τραγούδια, θαλασσινές ιστορίες 1821-2021

Ο Διονύσης Σαββόπουλος προλογίζει θαλασσινά τραγούδια, αφηγείται θαλασσινές ιστορίες, διαλέγει ποιήματα για ναυτόπουλα και για πανιά που ταξιδεύουν. Δίνει την δική του ερμηνεία στην "άνω τελεία" που έγινε θέμα διαμάχης στο "Περγιάλι το κρυφό".
Στο ΘΑΛΑΤΤΑ ΘΑΛΑΤΤΑ ακούμε μεταξύ άλλων: Ανδρέα Εμπειρίκο, Ντίνο Χριστιανόπουλο, Πέτρο Μοροζίνη, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μίκη Θεοδωράκη,Γιώργο Μπάτη, Μπαγιαντέρα κι άλλους πολλούς.

“ΤΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ” - Τραγούδια για το καλοκαίρι

Στις 21 Ιουνίου ο ήλιος κάνει μια στάση και έτσι μας δίνει την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί και ως παγκόσμια ημέρα της μουσικής. Ο Διονύσης Σαββόπουλος γιορτάζει φέτος το θερινό Ηλιοστάσιο με τι άλλο; Με τραγούδια και ιστορίες γύρω από αυτά. Αφιερώνει το «Ηλιοστάσιο» του στο χρυσό Καλοκαιράκι και μας φτιάχνει το soundtrack της εποχής.

ΤΟ ΖΕΠΕΛΙΝ - Τραγούδια 1900-1930

Τι τραγούδια άκουγε η νεολαία του 1900; Τι ονειρεύτηκε ο κόσμος όταν είδε το αερόπλοιο του κόμητος Φον Ζέπελιν στον ουρανό; Με καντάδες, οπερέτες, τραγούδια της Θράκης και της Σμύρνης, ρεμπέτικα της Αμερικής κ.α., ο Διονύσης Σαββόπουλος μας μεταφέρει στις αρχές του 20ου αιώνα, στο Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στο Διχασμό, στη φωτιά και την καταστροφή της Σμύρνης και στην αυγή του καινούργιου ελληνικού κόσμου.

Σε αυτό το podcast, ακούμε άγνωστες ηχογραφήσεις, τραγουδιστικά τεκμήρια συνδυασμένα με τις συναρπαστικές αφηγήσεις του Διονύση Σαββόπουλου για την ατμόσφαιρα της εποχής και ιστορίες πίσω από την ιστορία.

«ΧΟΡΕΨΕΤΕ-ΧΟΡΕΨΕΤΕ»!

Το podcast του Δ. Σαββόπουλου για την ημέρα του Πάσχα του 2021, που είναι αφιερωμένο, λόγω του εορταστικού κλίματος της ημέρας, σε όλους μας.

Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ!

Επετειακό podcast. Μικρή παρέλαση τραγουδιών για την 25η Μαρτίου του 2021.