200 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους

Η άλλοτε ένδοξη πόλη κράτος των κλασικών χρόνων, στις αρχές του 19ου αιώνα δεν ήταν παρά μια μικρή και φτωχή κωμόπολη. Οι κάτοικοί της προσπαθούσαν να επιβιώσουν, έχοντας γύρω τους παραμελημένα μνημεία από τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας της πόλης τους.

Η επιλογή της πόλης που θα γινόταν πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους μόνο εύκολη δεν ήταν. Υπήρχαν ένθερμοι υποστηρικτές άλλων επιλογών, όπως του Ναυπλίου, του Άργους κ.ά., αλλά τελικά επικράτησαν όσοι πρόκριναν την Αθήνα, την πρώτη δημοκρατία του κόσμου, με τον συμβολισμό της. Πιθανότατα η επιλογή της να επιβλήθηκε από το εξωτερικό, καθώς την εποχή εκείνη υπήρχε ισχυρό ρεύμα αρχαιολατρίας.

Η αρχική πόλη περιελάμβανε μόνο τις περιοχές του Ψυρρή και της Πλάκας μέχρι του Μακρυγιάννη. Προφανώς δεν υπήρχε καμία δημόσια υπηρεσία: ύδρευση, φωτισμός ή συγκοινωνίες. Για την προστασία των διάσπαρτων αρχαιοτήτων φρόντισε ο Όθωνας, ο οποίος έδωσε και την εντολή για την ανοικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας στον Έλληνα αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη και στους Βαυαρούς Έντουαρντ Σάουμπερτ και Λέο φον Κλέντσε.

 

Χρησιμοποιούμε cookies και παρόμοιες τεχνολογίες για να αναγνωρίσουμε
τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις και προτιμήσεις σας,
καθώς και για να μετρήσουμε και να αναλύσουμε την κίνηση στον ιστότοπό μας.

Για να δείτε περισσότερα δείτε την πολιτκή προστασίας προσωπικών δεδομένων.