Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν… σπίτι τους!
2004

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν… σπίτι τους!

Η πολύ επιτυχημένη διοργάνωση καθιστά την οικοδέσποινα Ελλάδα «διαμάντι στης γης το δακτυλίδι»! Οι Έλληνες ζουν στιγμές μεγάλης ευφορίας. Η ελληνική αποστολή ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία (με 441 αθλητές, 223 άνδρες και 218 γυναίκες) από το 1896 (με 240 αθλητές, άνδρες). Κατακτά 6 χρυσά, 6 αργυρά και 4 χάλκινα μετάλλια. 2500 εθελοντές ερμηνευτές και άλλοι τόσοι υποστήριξης συμμετέχουν στην τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στην καλύτερη τελετή στην ιστορία των Αγώνων.

Σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου, με μουσικές των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών και εμφάνιση-έκπληξη της Bjork, με μία αναδρομή στην ελληνική ιστορία και ένα καραβάκι με ένα παιδί να διασχίζει τα 9.600τ.μ. του ΟΑΚΑ, γεμισμένα με 2.000.000 λίτρα νερού, η τελετή ολοκληρώνεται με τον Νίκο Κακλαμανάκη να ανάβει το βωμό. Η φλόγα έχει, για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων, ταξιδέψει και στις πέντε ηπείρους. Η Αθήνα θα φιλοξενήσει 11.099 αθλητές, τον μεγαλύτερο αριθμό όλων των εποχών, από 202 χώρες, δημιουργώντας παράλληλα και ρεκόρ συμμετοχής γυναικών. Επανέρχονται μετά από 1611 χρόνια στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με το αγώνισμα της σφαιροβολίας, το οποίο όμως δεν υφίστατο στην αρχαιότητα.

«Υπάρχει ένα ακόμη χρυσό, το οποίο ανήκει σε όλους τους Έλληνες πολίτες» τόνισε στην ομιλία της στην Τελετή Λήξης η Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη. «Για 17 ημέρες, όλοι εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα, άλλοι στο στίβο, στις πισίνες, και στη θάλασσα, άλλοι στις πύλες εισόδου και στις Ολυμπιακές Λωρίδες, άλλοι στο παρκέ και στα ταπί, άλλοι στις κερκίδες των σταδίων, άλλοι στο Θησείο και την Πλάκα και άλλοι στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο και το Ηράκλειο, άλλοι στους βατήρες και τους κρίκους και άλλοι στα Κέντρα Τύπου και το Ολυμπιακό Χωριό» είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της «Αθήνα 2004».

«Έλληνες κερδίσατε» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Ζακ Ρογκ. «Πετύχατε με λαμπρότητα στο δύσκολο στόχο της διοργάνωσης των Αγώνων» σημείωσε ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΕ και ευχαρίστησε τις ελληνικές Αρχές για τη... μεταμόρφωση της Αθήνας, αναφερόμενος στα έργα της ολυμπιακής κληρονομιάς.

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ