Στις 23 Μαΐου γεννιέται η Βίκυ Μοσχολιού στο Μεταξουργείο στην Αθήνα
1943

Στις 23 Μαΐου γεννιέται η Βίκυ Μοσχολιού στο Μεταξουργείο στην Αθήνα

Η Βίκυ Μοσχολιού (1943-2005) υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ερμηνεύτριες με το σπουδαιότερο ρεπερτόριο και με τεράστια προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού. Ξεκίνησε την καριέρα της το Πάσχα του 1962 στην «Τριάνα του Χειλά» και καθιερώθηκε το 1964 τραγουδώντας το «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου στην κινηματογραφική ταινία «Λόλα».

Το ήθος, η αξιοπρέπεια και το πηγαίο της ταλέντο, ανέδειξαν μια λαμπρή και αξιοθαύμαστη πορεία. Συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα τραγουδίστρια που ξεκίνησε συναυλίες στην Κύπρο και από τις πρώτες ερμηνεύτριες που τραγούδησαν σε «Μπουάτ» στην Πλάκα στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, έδωσε συναυλίες σε αρχαία θέατρα και στάδια στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό.

Στη Νέα Υόρκη στο «Carnegie Hall», στο Λονδίνο στο «Royal Albert Hall», στο Παρίσι στο «Olympia Hall», στην Ιορδανία στα Βασιλικά Ανάκτορα και αλλού ανά τον κόσμο. Ο Μάνος Χατζηδάκης είχε χαρακτηρίσει τη φωνή της «το βιολοντσέλο της Ελληνικής μουσικής», ενώ ο Γιώργος Ζαμπέτας μιλούσε πάντα με θαυμασμό για τη «μεγάλη Βικάρα». «Είμαι περήφανος που μου έκανε την τιμή να ερμηνεύσει το καλύτερο τραγούδι μου, τη μαρκίζα», είχε πει ο Μάνος Ελευθερίου, ενώ «δωρική τραγουδίστρια ογκόλιθος» ήταν το εύσημο που της είχε απονείμει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Γιάννης Τσαρούχης είχε πει ότι «η Βίκυ Μοσχολιού είναι η Κοτοπούλη του Ελληνικού μας τραγουδιού». Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος εξέφρασε πως «το ελληνικό τραγούδι της οφείλει τη φωνή του» και ο Γιάννης Μαρκόπουλος είπε «η Βίκυ Μοσχολιού είναι προικισμένη με φυσικό ταλέντο». Τα Ελληνικά ταχυδρομεία για να την τιμήσουν έβαλαν το πορτρέτο της σε μια σειρά γραμματοσήμων. Παντρεύτηκε το 1967 το θρύλο των γηπέδων Μίμη Δομάζο. Στις 16 Αυγούστου του 2005 η Βίκυ Μοσχολιού έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 χρόνων από την επάρατη νόσο.

Η «ψηφίδα» προστέθηκε μετά από πρόταση της κυρίας Βίκυς Μπαφίτη

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ