Ο Γιάννης Κεφαλληνός εκλέγεται καθηγητής στο εργαστήριο χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών
200 ΧΡΟΝΙΑ : ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ
1931

Ο Γιάννης Κεφαλληνός εκλέγεται καθηγητής στο εργαστήριο χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών

Με την εκλογή του Γιάννη Κεφαλληνού (1894-1957) στην έδρα χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών αναγνωρίζεται θεσμικά η αυτόνομη καλλιτεχνική αξία της χαρακτικής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή άνθησή της, απόρροια της εργασίας μιας μακράς σειράς Ελλήνων χαρακτών, μαθητών των περισσότερων του Κεφαλληνού.

Ο γεννημένος στην Αλεξάνδρεια και σπουδαγμένος στο Βέλγιο και τη Γαλλία Κεφαλληνός ήταν ως δάσκαλος προοδευτικός και εξαιρετικά προικισμένος, αποτελώντας διαρκές πρότυπο για τους σπουδαστές του. Κύριο μέλημά του ήταν η όσο το δυνατόν πληρέστερη τεχνική αρτιότητα των φοιτητών αλλά και η διαμόρφωση του προσωπικού τους αισθητικού κριτηρίου μέσα από συζητήσεις που αφορούσαν τη μοντέρνα τέχνη, τη θέση της τέχνης και του καλλιτέχνη στην κοινωνία, τον κοινωνικό ρόλο της χαρακτικής, τη σημασία της στην τέχνη του βιβλίου.

Μέσα σε αυτό το πλούσιο σε ερεθίσματα εργαστήριο πλάθονται καλλιτέχνες οι οποίοι θα διαμορφώσουν με την εργασία τους τη μεταπολεμική νεοελληνική τέχνη, όπως οι Τάσσος (Αλεβίζος), Βάσω Κατράκη, Λουκία Μαγγιώρου, Γεώργιος Μόσχος, Κώστας Γραμματόπουλος, Τόνια Νικολαΐδου, Γιώργης Βαρλάμος, Γιώργος Μανουσάκης, Τηλέμαχος Κάνθος κ.ά. Κοντά σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι ζωγράφοι Γιάννης Μόραλης, Νίκος Εγγονόπουλος και Γιάννης Τσαρούχης, οι οποίοι σύχναζαν στο εργαστήρι του Κεφαλληνού και επηρεάστηκαν από τη μορφή του.