Ο Μάνος Χατζιδάκις δίνει την ιστορική διάλεξη για το ρεμπέτικο τραγούδι
200 ΧΡΟΝΙΑ : ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ
1949

Ο Μάνος Χατζιδάκις δίνει την ιστορική διάλεξη για το ρεμπέτικο τραγούδι

«Λοιπόν δεν νομίζω, πως ο σνομπισμός αυτός γύρω από το ρεμπέτικο τραγούδι είναι δυνατό να μας σταθεί εμπόδιο, για να κοιτάξουμε προσεκτικά την αξία του και ν’ αγαπήσουμε την αλήθεια και τη δύναμη που περιέχει. Αυτά τα τραγούδια είναι τόσο κοντινά σε μας και σε τέτοιο σημείο δικά μας, που δεν έχoμε νομίζω σήμερα τίποτ' άλλο για να ισχυριστούμε το ίδιο». Με τα λόγια αυτά ο Μάνος Χατζιδάκις έδωσε στο ρεμπέτικο τραγούδι τη θέση που του άξιζε.

Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία αποτυπώνεται η πραγματικότητα της Ελλάδας την εποχή που ο Μάνος Χατζιδάκις έκανε τα πρώτα του βήματα: φορτοεκφορτωτής, παγοπώλης, υπάλληλος σε φωτογραφείο και βοηθός νοσοκόμος. Ο Μάνος Χατζιδάκις το 1961 κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για τα «Παιδιά του Πειραιά» και τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν επάνω του. Το 1972 ιδρύει το μουσικό καφεθέατρο «Πολύτροπο» και το 1989 την «Ορχήστρα των Χρωμάτων».

Η ιδεολογική του ταυτότητα για πολλούς παραμένει ζητούμενο, οπότε ας εμπιστευτούμε τα δικά του λόγια: «Είμαι δημοκράτης, αστός, ουμανιστής και αναθεωρητής της δεξιάς. Ποτέ δεν υπήρξα αντικομμουνιστής. Εγώ περιέχω και τον αριστερό. Ο αριστερός όμως δεν με περιέχει».