Η τελευταία παράσταση του Λευτέρη Βογιατζή
200 ΧΡΟΝΙΑ : ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ
2011

Η τελευταία παράσταση του Λευτέρη Βογιατζή

Στις 29 Μαΐου ο Λευτέρης Βογιατζής (1944-2013) παίζει στην τελευταία του παράσταση. Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς, το 2001 ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο Καθαροί πια της Σάρα Κέην, όπου ο ίδιος παίζει τον ρόλο του Τίνκερ. Με το κοστούμι του Τίνκερ και αγκαλιασμένος με το βιβλίο της Σάρα Κέιν θα αποχαιρετήσει τους φίλους του πάνω στη σκηνή στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων λίγες ώρες πριν την κηδεία του. Μετά τον Κάρολο Κουν ο Λευτέρης Βογιατζής ανανέωσε την αισθητική του θεάτρου στην Ελλάδα.

Ακούραστος, ενδελεχής, βαθύς, αναλυτικός, είχε πει ο ίδιος ότι έγινε σκηνοθέτης τυχαία. Το 1989 ιδρύει το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, σκηνοθετώντας την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Μια Αντιγόνη κλειστού χώρου. Κάθε παράστασή του ελληνικού ή ξένου ρεπερτορίου αποτελούσαν θεατρικό γεγονός. Υπήρξε δάσκαλος των καλύτερων σημερινών ηθοποιών. Τον Αύγουστο του 2012, ήδη πια άρρωστος, σκηνοθετεί τον Αμφιτρύωνα του Μολιέρου στην Επίδαυρο και αποθεώνεται από το κοινό.

Η κινηματογραφική του παρουσία ως ηθοποιός ήταν μικρή: συμμετείχε σε πολλές ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου και έπαιξε, επίσης, στις ταινίες Ανατολική περιφέρεια του Βασίλη Βαφέα, Ρόζα του Χριστόφορου Χριστοφή και Ακροπόλ του Παντελή Βούλγαρη.