Δημήτρης Χορν: «Εμένα πατρίδα μου είναι η νιότη»
200 ΧΡΟΝΙΑ : ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ
1962

Δημήτρης Χορν: «Εμένα πατρίδα μου είναι η νιότη»

Είναι η φράση που συνεχώς έλεγε ο Δημήτρης Χορν (1921-1998) και που τον χαρακτήρισε σε όλη του τη ζωή και την καλλιτεχνική του πορεία. Ήταν γιος του Παντελή Χορν, διάσημου θεατρικού συγγραφέα. Νονά του ήταν η σπουδαία πρωταγωνίστρια Κυβέλη, που τον έβγαλε και για πρώτη φορά στη σκηνή. Σταθμός όμως στη θεατρική του πορεία ήταν η Μαρίκα Κοτοπούλη, με την οποία συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια. Το ταλέντο, η αισθαντική γοητεία του και η ποιητικότητα της έκφρασης και της φωνής του αποτυπώθηκαν κυρίως στις ταινίες του Γιώργου Τζαβέλλα και του Αλέκου Σακελλάριου, όπως και στην Οδό ονείρων του Μάνου Χατζιδάκι το 1962, όπου ερμήνευσε το τραγούδι «Ηθοποιός».

Υπήρξε θιασάρχης σε πολλούς θιάσους, με χαρακτηριστικότερο τον θίασο Λαμπέτη - Παππά - Χορν. Αγάπησε πολύ το ραδιόφωνο και μαγνητοφώνησε πολλά θεατρικά έργα. Παράλληλα έκανε και μια πεντάλεπτη εβδομαδιαία χιουμοριστική ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Ο ταχυδρόμος έφτασε» πάνω σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη.

Το 2000 ο Σταμάτης Φασουλής θέσπισε το βραβείο Χορν για νέους ηθοποιούς. Ο βραβευθείς λαμβάνει από τον βραβευμένο ηθοποιό της προηγούμενης χρονιάς τον χρυσό σταυρό που φορούσε ο Δημήτρης Χορν, τον οποίο και θα  παραδώσει με τη σειρά του στον νικητή της επόμενης χρονιάς.