Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Θεσσαλονίκη (2η ημέρα)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Θεσσαλονίκη (2η ημέρα)

Συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αλλά και Δημάρχους των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, περιελάμβανε η δεύτερη ημέρα της περιοδείας που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής την Πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε, αρχικά, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Σταύρο Καλαφάτη, τον οποίο ενημέρωσε για το μέχρι τώρα έργο της, ενώ συζήτησε μαζί του πιθανούς τρόπους συνεργασίας για την περαιτέρω ανάδειξη της σημασίας της συμβολικής χρονιάς που διανύουμε, καθώς και των επετειακών δράσεων που υλοποιούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

«Το γεγονός ότι εφέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση δείχνει ότι η Επανάσταση μπορεί να μας εμπνέει και να καθοδηγεί τα βήματά μας» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Διερευνήσαμε με την κυρία Αγγελοπούλου τρόπους συνεργασίας στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου. Πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης, σε συνεργασία με την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών. Απευθύναμε σχετική πρόσκληση προς την Πρόεδρο της Επιτροπής να παρευρεθεί και, με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά επισφραγίζουμε τη συνεργασία μας». «Αυτή τη συμβολική χρονιά δεν θα πρέπει να τη θυμόμαστε μόνο επειδή τιμήσαμε το παρελθόν, αλλά γιατί ανοίξαμε ένα παράθυρο στο μέλλον. Γιατί υλοποιήσαμε δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, δράσεις που ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες που έχει ο κόσμος και οι τοπικές κοινωνίες» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και συμπλήρωσε: «Εξετάζουμε το πώς όλη αυτή η δουλειά που έχει κάνει η κοινωνία για την επέτειο, γιατί η κοινωνία έχει διαμορφώσει το επετειακό πρόγραμμα με τις προτάσεις της, θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο».

2 Θ3 D7A 4449

Συνάντηση με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Η επετειακή δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης, που έχει ήδη λάβει, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών και αφορά την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και διαχείριση του πολιτιστικού αρχειακού και ιστορικού αποθέματος του Δήμου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κώστα Ζέρβα.

«Χαιρόμαστε πολύ για τη γόνιμη συνεργασία που έχουμε με την Επιτροπή, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα. Μπορεί η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία να απελευθερώθηκαν αρκετά χρόνια μετά το 1821, αλλά συνέβαλαν στους αγώνες για την Εθνική Παλιγγενεσία και ακριβώς αυτό θέλουμε να δείξουμε: τη συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στους αγώνες, σε όλα αυτά που έγιναν στη χώρα μας αυτά τα 200 χρόνια, αλλά και σε όλα αυτά που προγραμματίζουμε για το μέλλον» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος. «Θέλουμε να τιμήσουμε την ιστορία, αλλά και να προβάλουμε τις προσπάθειες που γίνονται σήμερα στην πόλη: τις εστίες καινοτομίας, την επιστημονική έρευνα, τις νέες επιχειρήσεις που ανθίζουν, την προσπάθεια για εξωστρέφεια, τα σχέδια για το αύριο» τόνισε από τη μεριά της η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Θέλουμε αυτή η χρόνια να αφήσει χειροπιαστά πράγματα, να βοηθήσει να αλλάξει ο κάθε τόπος, έστω και λίγο».

2 Θ2 D7A 5137

Συζήτηση με Δημάρχους της ΠΕ Θεσσαλονίκης

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Επιτροπής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και της Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, με τους Δημάρχους άλλων 7 Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πρότειναν πολύ ενδιαφέρουσες επετειακές δράσεις που βρίσκονται, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, στη φάση υποβολής στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ειδικότερα, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιαμάς, ο Δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, ο Δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, και ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτριος Δεμουρτζίδης, και ο Δήμαρχος Σιντικής, Φώτης Δουμουχτζίδης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Δήμαρχοι παρουσίασαν συνοπτικά τις δράσεις με τις οποίες οι Δήμοι τους θα τιμήσουν την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση. Οι δράσεις αυτές αναδεικνύουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου και, την ίδια στιγμή, φιλοδοξούν να αφήσουν μια παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα, ένα θετικό αποτύπωμα για το αύριο. Συγκεκριμένα, αφορούν: τη δημιουργία μιας διαδραστικής μόνιμης έκθεσης για την προεπαναστατική και επαναστατική ιστορία του Δήμου Βόλβης, με χρήση τεχνολογικών μέσων (Δήμος Βόλβης), τη δημιουργία ενός Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Προσφυγικής μνήμης στην κοινότητα Διαβατών (Δήμος Δέλτα), την ανέγερση Μνημείου για την Επανάσταση και τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας (Δήμος Θερμαϊκού), την ανάπλαση πλατείας σε συνδυασμό με την κατασκευή Μνημείου απόδοσης τιμής στον Αγώνα του 1821 (Δήμος Θέρμης), τη δημιουργία ψηφιακών μωσαϊκών υψηλής καλλιτεχνικής αξίας που θα προβάλλουν προσωπικότητες που ξεχώρισαν από την Επανάσταση μέχρι σήμερα και εικαστικές δημιουργίες, τα οποία θα πλαισιώνονται από εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις (Δήμος Καλαμαριάς), την ψηφιοποίηση μέρους της συλλογής του ζωγράφου Κώστα Λούστα (Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη), την αναμόρφωση πλατείας που περιλαμβάνει δημιουργία Μνημείου Ηρώων 1821, αλλά και αισθητική, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας (Δήμος Ωραιοκάστρου).

Κατόπιν, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε το Δήμο Παύλου Μελά, ο οποίος τιμά τα 200 χρόνια με 4 δράσεις που τελούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής, τις οποίες μάλιστα χρηματοδοτεί με ίδιους πόρους. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, ψηφιακές εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και Πανελλήνιο Διαγωνισμό λογοτεχνικής έκφρασης για εφήβους. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε στην «Παιδική Ομπρέλα», την κοινωνική «Δομή Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας» του Δήμου Παύλου Μελά, από εργαζόμενους της Δομής, παρουσία του Δημάρχου κ. Δεμουρτζίδης. Η Δομή, παρότι δημιουργήθηκε πριν από ένα μόλις χρόνο, παρουσιάζει ήδη σημαντικό έργο, καθώς υποδέχεται παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές Γυμνασίου με μαθησιακές και συμπεριφορικές δυσκολίες, που ανήκουν σε ευπαθείς όμαδες του Δήμου αλλά και άλλων Δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης.

2 Θ4 D7A 3411

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Την Παρασκευή το απόγευμα, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, το οποίο άνοιξε ξανά για το κοινό, μετά από έξι μήνες, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, φιλοξενώντας την έκθεση της μεγάλης γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη. Το Τελλόγλειο συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Επιτροπής με τίτλο «Δράση 21», στο πλαίσιο της οποίας 288 μουσεία θα ανοίγουν δωρεάν τις πόρτες τους σε όλους τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τις συλλογές τους, στις 21 του κάθε μήνα, μέχρι το τέλος της επετειακής χρονιάς. Η ξενάγηση έγινε παρουσία της κυρίας Αιμιλίας Ζέρβα, μητέρας του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και αδελφής της ιδρύτριας του Ιδρύματος, Αλίκης Τέλλογλου.

Τέλος, η Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία της Επιτροπής πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου φιλοξενείται η εικατική έκθεση «WAAG. 1821/2021. We Are All Greeks! Είμαστε Όλοι Έλληνες!», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής. Η έκθεση συμπεριλαμβάνει έργα 8 σύγχρονων Ιταλών και 7 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία δημιουργήθηκαν για το συγκεκριμένο project καθώς και δυο έργα που αποδίδονται στο Θεόφιλο, τα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.