King's College
Επίτιμος Καθηγητής στην έδρα Κοραή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου
Διευθυντής στο Center for Hellenic Studies
Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Cambridge, αλλά και στην Ελλάδα. Έχει γράψει αρκετά βιβλία για τη σύγχρονη και μεσαιωνική ελληνική λογοτεχνία
και άλλα σχετικά με την Ελληνική λογοτεχνία
King's College, πρ. Καθηγητής
Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, το 2002 βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν στο ΔΣ του St Antony College της Οξφόρδης
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου. Από το 1988 μέχρι το 1995 ήταν καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας
|
Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης
Καθηγητής Ιστορίας
Άρθρα και σχολιασμός στους Financial Times και The Independent, μέλος της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιστορικών Εκπαιδευτικών (European Association of History Educators, EUROCLIO)
Κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης.
Πολλά και σημαντικά βιβλία. Μείζον ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Συγγράφει τώρα ένα βιβλίο για το 21.
|
MIT Media Lab
Ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος του MIT Media Lab
Αρχιτέκτονας, Post-Tenure Καθηγητής στο Media Arts & Sciences, ιδρυτής της ένωσης "One Laptop Per Child", πρώτος επενδυτής του περιοδικού Wired
Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Παρακολούθησε μαθήματα σε διάφορα σχολεία στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Κονέκτικατ) και την Ελβετία και τελείωσε το σχολείο το 1961. Έπειτα σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης αποκτώντας πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική, με την έρευνά του να επικεντρώνεται στον σχεδιασμό με υπολογιστική βοήθεια (CAD), και ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του το 1966. Δίδαξε στο ΜΙΤ αλλά και στα πανεπιστήμια Yale, Berkeley κ.ά. Ασχολήθηκε με την αλληλεπίδραση ανθρώπου και υπολογιστή. Δημιούργησε το εργαστήριο πολυμέσων του ΜΙΤ.
New Enterprise Associates (NEA), εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων
Επιχειρηματικός Εταίρος
Πρώην Τεχνικός Διευθυντής της Sun Microsystems, Επίτιμος Διαχειριστής (και πρώην Πρόεδρος) του SETI, είναι ενεργός σύμβουλος για τις σχολές Μηχανικής στο UCSD, στο UC Berkeley και στο MIT και διαχειρίζεται το Μουσείο Ιστορίας Υπολογιστών. Είναι επίσης Ανώτερος Συνεργάτης του Αμερικανικού Φόρουμ Ηγεσίας.
Επιχειρηματικός Εταίρος της ΝΕΑ από το 2010, ύστερα από περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της τεχνολογίας και στον ακαδημαϊκό κόσμο.
Νομική Σχολή Αθηνών
Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Δικηγόρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο
Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1972), πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Paris II το 1977, με επιβλέποντα καθηγητή τον Georges Vedel. Από το 1978, ασκεί ενεργό δικηγορία, τώρα πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.
Upstream, διεθνής εταιρεία m-commerce
Συνιδρυτής & Πρόεδρος
Ενεργός επενδυτής εταιρειών τεχνολογίας, Ιδρυτικός εταίρος της BigPi Venture Capital, Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA GREECE (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Worldwide).
Απόφοιτος των πανεπιστημίων του Warwick και της Οξφόρδης. Εργάστηκε στο Λονδίνο για τις διαφημιστικές εταιρείες McCann- Ericsson, Grey Advertising και DDB αναπτύσσοντας τη διεθνή στρατηγική επικοινωνίας εταιρειών όπως οι Nestle, The Coca-Cola Company, Smithkline Beecham, Johnson & Johnson και Sony Electronics.
Το 2002 ίδρυσε την εταιρεία τεχνολογίας Upstream Α.Ε., η οποία αναδείχθηκε σε μια από τις πέντε πρώτες εταιρείες στον κόσμο στην παραγωγή λογισμικού για μάρκετινγκ μέσω κινητών τηλεφώνων (mobile marketing). Η Upstream έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητών συσκευών erce παγκοσμίως.
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας
Συμμετέχει στο πρόγραμμα διά βίου μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Η Ελλάδα στη νεότερη και σύγχρονη εποχή: Πολιτικές - κοινωνικές -οικονομικές προσεγγίσεις» (διδακτική ενότητα «1821: Η γέννηση ενός έθνους κράτους»).
Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στο ΑΠΘ. Διδάκτορας το 2003.
Από το 2008 διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ελληνική πολιτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία, και ειδικότερα στα ζητήματα του εθνικισμού, της ταυτότητας, της ιθαγένειας και της διασποράς.
Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
Ομότιμος καθηγητής
Ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών
Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών, έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα που επικεντρώνονται στα ζητήματα της δημοκρατίας και του καπιταλισμού, του κράτους και της κοινωνίας πολιτών, της παγκοσμιοποίησης και της σύγχρονης πολιτικής ανάλυσης. Έχει διευθύνει τα "Ενθέματα" της "Κυριακάτικης Αυγής" και έχει συνεργαστεί με την "Καθημερινή".
και άλλα.
Σορβόννη (Πανεπιστήμιο Παρισιού I)
Βυζαντινολόγος
τ. Πρύτανης Σορβόννης (Universite Paris I), τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Επίτιμη Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών, Πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF στην Ελλάδα
Γεννήθηκε το 1926. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 1953 ζει στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές της. Το 1964 έγινε Διευθύντρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), το 1967 Καθηγήτρια στη Σορβόννη και το 1976 πρύτανης.
Princeton University
Ιδρυτής και Διευθυντής του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών
Επικεφαλής του Princeton University Athens Center for Research and Hellenic Studies. Το πρόγραμμα λειτουργεί στην Αθήνα με χρηματοδότηση από τη δωρεά Stanley J. Seeger, ενός φιλέλληνα αποφοίτου του Princeton, ο οποίος το 1974 πήρε την ελληνική υπηκοότητα.
Έκανε σπουδές γύρω από τη Φυσική, τα Ενεργειακά Συστήματα και το Περιβάλλον στο ΜΙΤ, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και στο Princeton. Σπούδασε Νεοελληνική Λογοτεχνία με τον Γ.Π. Σαββίδη και τον Έντμουντ Κήλυ και εργάστηκε στο Χάρβαρντ ως βοηθός στα μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας. Στο Princeton προσλήφθηκε για να διδάξει τη Νεοελληνική ως ξένη γλώσσα και ανέλαβε την οργάνωση ενός Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών, αντάξιου της προικοδότησης Seeger.
Το πρόγραμμα έχει πετύχει: 100 περίπου μεταπτυχιακοί φοιτητές του Προγράμματος, οι οποίοι πήραν το διδακτορικό τους από το Princeton, έχουν απορροφηθεί σε σημαντικά ακαδημαϊκά πόστα, 60 επιστημονικές εργασίες έχουν προκύψει από τις μεταδιδακτορικές υποτροφίες που μοίρασε το Πρόγραμμα, ενώ κάθε χρόνο 300 φοιτητές από όλον τον κόσμο (σε σύνολο 6.500 για ολόκληρο το Princeton) παρακολουθούν τα 25 πανεπιστημιακά μαθήματα που διδάσκονται στο Πρόγραμμα.
Massachusetts Institute of Technology (MIT)
Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών και Ηλεκρολόγων Μηχανικών
Μέλος του Computer Science & Artificial Intelligence Lab (CSAIL) του MIT, συνεργάτης του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων & Συστημάτων Λήψης Αποφάσεων (Laboratory for Information & Decision Systems, LIDS) και του Κέντρου Επιχειρησιακής Έρευνας (Operations Research Center (ORS) του MIT
Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έκανε μεταπτυχιακά και Phd στο Berkeley (τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής). Ασχολείται ερευνητικά με τη θεωρία παιγνίων, τα οικονομικά, τη στατιστική και τη μηχανική μάθηση. Έχει συμβάλει στη λύση αρκετών ανοικτών προβλημάτων, που αφορούν στην υπολογιστική πολυπλοκότητα της ισορροπίας Νας, της μαθηματικής δομής και υπολογιστικής περιγραφής των βέλτιστων δημοπρασιών, και της ανάλυσης γνωστών μεθόδων μηχανικής μάθησης όπως ο αλγόριθμος expectation-maximization (EM). Για τη διδακτορική διατριβή του βραβεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ Αssociation for Computing Μachinery το 2008 με το βραβείο «ACM Doctoral Dissertation Award». Εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής του ΜΙΤ το 2009 και προάχθηκε σε μόνιμο καθηγητή τον Μάιο του 2015.
Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης
Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ στη Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης
Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού θεάτρου, με Master of Arts στο Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου. Έχει τιμηθεί από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το Βραβείο Νέου Δημιουργού για τη σκηνοθεσία της στα έργα Wolfgang (2008) και Η Λέσχη της Αυτοκτονίας. Το Σεπτέμβριο του 2011 τιμήθηκε με το Έπαθλο «Ελευθερία Σαπουντζή» για τις σκηνοθεσίες της κατά τη διετία 2009-2011.
Institute of Translational Genomics in Helmhotz Zentrum Mϋnchen (Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας) στη Νυρεμβέργη, Γερμανία
Καθηγήτρια
Πρώην Επικεφαλής Έρευνας στο Wellcome Trust Sanger Institute, Ηνωμένο Βασίλειο
Σπούδασε Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Πήρε το διδακτορικό της στη Ανοσογενετική της Νεανικής Αρθρίτιδας. Η έρευνά της επικεντρώνεται στον προσδιορισμό νέων πολύπλοκων θέσεων της αλληλουχίας του DNA των γονιδίων στα χρωμοσώματα, Τον Σεπτέμβριο του 2006 βραβεύτηκε με υποτροφία από το ίδρυμα Wellcome Trust Research με στόχο να εξετάσει θέματα σχεδιασμού, ανάλυσης και ερμηνείας σε μελέτες μεγάλης κλίμακας. Το 2008 ορίστηκε επικεφαλής της ομάδας Αναλυτικής Γονιδιωματικής Σύνθετων Χαρακτηριστικών του Ινστιτούτου Welcome Trust Sanger. Έχει πάρει πολλά βραβεία.
Τα τελευταία χρόνια έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά για πρωτοποριακές έρευνες και ανακαλύψεις για κληρονομικούς παράγοντες που προδιαθέτουν για οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη, παχυσαρκία καθώς και άλλες ασθένειες. Μια έρευνά της επικεντρώθηκε στα γονίδια των κατοίκων της περιοχής των ορεινών χωριών του Μυλοποτάμου στην Κρήτη. Εκεί ανακάλυψε ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν μια θετική μετάλλαξη στα γονίδιά τους (40 φορές πιο συχνή από άλλους Ευρωπαίους), η οποία αυξάνει την καλή χοληστερίνη στο αίμα και μειώνει τα τριγλυκερίδια.
Εθνική Βιβλιοθήκη
Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου
Συγγραφέας
Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια φιλοσοφία στο Παρίσι. Επί πολλά χρόνια εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Αρθρογράφος στον ημερήσιο τύπο. Πρώην διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία (1998-2012).
VUmc (University medical centers) στο Άμστερνταμ
Ερευνήτρια στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, Γυναίκα της Χρονιάς 2017 στην Ολλανδία
Αποφοίτησε πρώτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον τομέα της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων. Μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στο εργαστήριο του Dr. Michel Sadelain. Ανέπτυξε μια μέθοδο για την παραγωγή λεμφοκυττάρων για την καταπολέμηση του καρκίνου, χρησιμοποιώντας ως πηγή πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Για την έρευνά της έχει λάβει πολλές διακρίσεις, όπως η υποτροφία Druckenmiller από το New York Stem Cell Foundation. Το 2015 έλαβε μια υποτροφία Marie Curie από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παντεταρισμένη Μέθοδος Ανοσοθεραπείας με Λεμφοκύτταρα (κατά του καρκίνου)
Εκκλησία της Ελλάδας
Πρώην Διευθυντής του ραδιοφώνου της Μητρόπολης Πειραιώς
Θεολόγος
Από συνεντεύξεις του:
Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Καθηγητής Διακυβέρνησης στην έδρα Gladstone του κολλεγίου All Souls του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Πρώην Καθηγητής Πολιτικής Επιστήµης στο πανεπιστήµιο Yale όπου κατέχει την έδρα Arnold Wolfers. Το 2008 έγινε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών
Πραγματοποίησε τις βασικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986) και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου (1993) στις πολιτικές επιστήμες. Εκτός από το Yale έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Οχάιο (1993-94), της Νέας Υόρκης (1994-2000) και του Σικάγο (2000-03). Το 2017 ανακοινώθηκε ότι διορίστηκε καθηγητής Διακυβέρνησης στην έδρα «Γκλάντστοουν» του κολλεγίου All Souls του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η τρέχουσα έρευνά του αφορά στις παγκόσμιες τάσεις, στην πολιτική βία και τους εμφύλιους πολέμους.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Καθηγητής Υπολογιστικών Συστημάτων & Εφαρμογών Πληροφορικής
Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας, έχει διατελέσει μέλος του 1ου Εθνικού Τεχνικού Συμβουλίου Πληροφορικής (ΤΕΣΥΠ), Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Ιονίου Πανεπιστημίου, μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου
Έχει υπηρετήσει σε ΔΣ φορέων Πληροφορικής και Πολιτισμού, όπως Κρατική Σχολή Χορού (Πρόεδρος), Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, Ελληνική Εταιρεία Πληροφορικής (ΕΠΥ). Διαθέτει εκτενή εμπειρία σε έργα Πληροφορικής, όπως Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑΑ), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Έχει συμβάλει στη σύνταξη μελετών εθνικής σημασίας σε Υπουργεία, όπως Προεδρίας, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, ΜΜΕ, Έρευνας & Τεχνολογίας. Ερευνητικό ενδιαφέρον: η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στην Οπτικοακουστική Τέχνη διαδραστικών συστημάτων (VR/AR/MR) με έμφαση στην αντίληψη των Υπερχώρων.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης
Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Ερευνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων
Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Γουέσλιαν και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ από το 1980 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης.
Όπερα και Μπαλέτο του Περμ (Ρωσία)
Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Διευθυντής Ορχήστρας
Ίδρυσε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Από το 2009 συνεργάζεται και με το περίφημο θέατρο Μπολσόι.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και από μικρή ηλικία άρχισε τα μαθήματα πιάνου. Στα επτά του χρόνια άρχισε να μαθαίνει βιολί. Φοίτησε στο Ελληνικό Ωδείο στο Τμήμα Θεωρητικής Μουσικής και στο Τμήμα Εγχόρδων. Μαθητής του Ηλίας Μούσιν στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης.
Θεωρείται από τους σημαντικότερους διευθυντές ορχήστρας της Ρωσίας.
Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας
Καθηγητής Σπουδών για τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα στην École des Hautes Études en Sciences Sociales (μέχρι το 2009)
Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε το διδακτορικό του στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στη Γαλλία.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Καθηγήτρια Ιστορίας, διδάσκει «Δημόσια ιστορία, Πολιτισμική Θεωρία και Ψηφιακές Πολιτισμός»
Αντιπρύτανης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων
Σπούδασε ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Birmingham της Βρετανίας (M.Soc. Sc. in Cultural Studies, 1993) και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία (Ph.D. in History and Civilization, 1998). Ερευνητικά ενδιαφέροντα: νεότερη και σύγχρονη ιστορία, ιστορία της μετανάστευσης και της διασποράς, διεθνικές σπουδές, ιστορία της υποκειμενικότητας, διαπολιτισμικές σχέσεις, φύλο, πολιτισμική ιστορία, πολιτισμική θεωρία και κριτική, ιστορία της ουτοπίας και της έννοιας του μέλλοντος.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Καθηγητής της «Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης»
Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Αγρονομικών Σπουδών της Μεσογείου (CIHEAM), Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επίσης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2012.
Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, DEA και Doctorat d'État από το Πανεπιστήμιο της Grenoble. Έχει συγγράψει μονογραφίες, μελέτες και εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει κληθεί να διδάξει σε ξένα πανεπιστήμια. Είναι συντονιστής της Ερευνητικής Μονάδας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και Οικονομία (ΕΜΕΠΟ, http://emepo.pspa.uoa.gr) και διευθυντής σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού Περιφέρεια. Τέλος, είναι αρθρογράφος σε εφημερίδες της Αθήνας.
Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Κινηματογράφου
Καθηγήτρια στο μάθημα Παραγωγής και Διεύθυνσης Παραγωγής
Το 1998 αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Διετέλεσε διευθύντρια στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από το 2005 έως το 2010. Μέλος της Επιτροπής της FIAPF (International Federation of Film Producers Associations).
Κάτοχος πτυχίου Χημείας από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σκηνοθεσίας από τη Σχολή Σταυράκου, ΜS στην Επικοινωνία και τον Κινηματογράφο από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, σπουδές ντοκιμαντέρ με τον Richard Leacock και νέες τεχνολογίες στο Media Lab του MIT, Film Finance και Marketing στο Media Business School της Ισπανίας.
Παραγωγός πολλών επιτυχημένων ταινιών με διεθνείς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των βραβευμένων ταινιών:
London School of Economics
Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας
• Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης για τη Μελέτη της Σύγχρονης Ελλάδας
• Συμμετείχε στην πρώτη μετα-διδακτορική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα.
• Συμμετείχε στην οργάνωση του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κρήτης, καθώς και στο πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου τμήματος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.
• Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κρήτης
• Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Εργασίας
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Κοινωνιολογία από το London School of Economics. Διετέλεσε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Leicester και στο London School of Economics.
και πολλά άλλα.
Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»
Μουσείο Μπενάκη
Επιμελητής Α΄ στην Α΄ Παθολογική Κλινική / Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων
Επιστημονικός συνεργάτης (1991) του Μουσείου Μπενάκη / Πινακοθήκη Νίκου-Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως ειδικεύτηκε στην Εσωτερική Παθολογία. Διδακτορικό δίπλωμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (με αντικείμενο τη μυκητολογία) και εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία. Παράλληλα με την κυρίως επαγγελματική του δραστηριότητα ενδιαφέρεται τα τελευταία τριάντα χρόνια για την ιστορία της τέχνης. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις, και συγγράψει κείμενα σε καταλόγους εκθέσεων.
Πανεπιστήμια Berkeley και Columbia
Καθηγητής Computer Science, Industrial Engineering & Operations Research
Καθηγητής στο Columbia (Donovan Family Professor of Computer Science.)
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Μετά τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο (1967-72) και τον στρατό πήγε στην Αμερική, όπου από το 1976 διδάσκει Πληροφορική στα Πανεπιστήμια Harvard (όπου ήταν καθηγητής του Μπιλ Γκέητς), ΜΙΤ, Stanford, Berkeley (για 22 χρόνια) και από το 2017 στο Παν. Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου είναι καθηγητής στην τιμητική έδρα της οικογένειας Ντόνοβαν. Εκτός από το διδακτορικό του (Princeton, 1976), του απονεμήθηκαν τιμητικά διδακτορικά από το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης, το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο του Παρισιού και άλλα τέσσερα πανεπιστήμια. Θεωρείται διεθνώς κορυφαίος ερευνητής στην Πληροφορική, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες, με πάνω από 85.000 αναφορές στην εργασία του, και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ καθώς και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Ζει με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη και στην Ελλάδα. Το 2014, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον έκανε Ταξιάρχη του τάγματος του φοίνικα, και το 2019 του απενεμήθη το βραβείο Χάρβεϋ από το Τέχνιον του Ισραήλ. Έχει επίσης δημοσιεύσει τα μυθιστορήματα «Τιούρινγκ», «Logicomix». (με τον Α. Δοξιάδη), και «Ανεξαρτησία».
και πολλά επιστημονικά έργα στον τομέα της πληροφορικής.
Σκηνοθέτης, χορογράφος, περφόρμερ και σχεδιαστής σκηνικών, κοστουμιών, μακιγιάζ και φωτισμών
Ζωγράφος, κομίστας
Γεννημένος στην Αθήνα το 1964, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κέρδισε νωρίς την αναγνώριση ως ζωγράφος και κομίστας πριν το ενδιαφέρον του στραφεί στις παραστατικές τέχνες ως σκηνοθέτης, χορογράφος, περφόρμερ και σχεδιαστής σκηνικών, κοστουμιών, μακιγιάζ και φωτισμών.
Πριν ξεκινήσει τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ μαθήτευσε με τον εμβληματικό ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη.
Το 1986 ίδρυσε την Ομάδα Εδάφους ως αρχικό όχημα για τις πρώτες του παραγωγές, υβρίδια σωματικού θεάτρου, πειραματικού χορού και περφόρμανς αρτ. Με τις απαρχές της στο άντεργκράουντ, η ομάδα ξέφυγε από τα εσκαμμένα και απέκτησε έναν ολοένα διευρυνόμενο αριθμό πιστών οπαδών. Η Μήδεια (1993) σηματοδότησε το πέρασμα της ομάδας στις μεγάλες σκηνές και θεωρείται το κατεξοχήν δείγμα γραφής της. Η Ομάδα Εδάφους μέτρησε 17 χρόνια ώς το 2002 αφήνοντας ανεξίτηλη την σφραγίδα της στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή.
Το 2004 ο Παπαϊωάννου έγινε ευρύτατα γνωστός ως ο δημιουργός των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004.
Με το νέο του ξεκίνημα το 2006, με το έργο του 2, βρέθηκε στην παράδοξη θέση να δημιουργεί πρωτοποριακά έργα σε μεγάλα αθηναϊκά θέατρα που κατέρριπταν κάθε ρεκόρ αριθμού παραστάσεων, πουλώντας πάνω από 100.000 εισιτήρια.
Το 2009 άρχισε να χρησιμοποιεί αυτή την πλατφόρμα για να δημιουργήσει θεατρικά πειράματα μεγάλης κλίμακας: το Πουθενά (2009), για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Εθνικού Θεάτρου, και το Μέσα (2011), για το Θέατρο Παλλάς.
Το 2012, αφαιρώντας από τη δουλειά του καθετί που δεν ήταν απολύτως απαραίτητο, δημιούργησε την Πρώτη ύλη για το Φεστιβάλ Αθηνών, που τον έφερε ξανά επί σκηνής ύστερα από μια δεκαετή αποχή.
Στην ίδια αναζήτηση του απλού, δημιούργησε το Still life (2014), το πρώτο του έργο που περιόδευσε ευρέως στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία.
Το 2015 δημιούργησε την Τελετή Έναρξης για τους Πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού.
Τα 25 έργα του Παπαϊωάννου καλύπτουν όλο το φάσμα από το μαζικό θέαμα με τους χιλιάδες ερμηνευτές ώς το εντελώς προσωπικό και οικείο και έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία χώρων, από το περίφημο θέατρο της «κατάληψης των καλλιτεχνών» στην Αθήνα ώς το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και από στάδια ολυμπιακών διαστάσεων ώς το Τεάτρ ντε λα Βιλ στο Παρίσι και το Τεάτρο Ολίμπικο στη Βιτσέντζα.
Το 2017 δημιούργησε το Μεγάλο δαμαστή, το πρώτο του διεθνές εγχείρημα με 10 συμπαραγωγούς περιλαμβανόμενου και του Φεστιβάλ της Αβινιόν. Ο Μεγάλος δαμαστής πραγματοποίησε διεθνή περιοδεία μέχρι το 2019.
Το 2018 ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος δημιουργός νέου έργου για το Χοροθέατρο Πίνα Μπάους του Βούπερταλ. Το Since She έκανε πρεμιέρα στις 12 Μαΐου 2018 στη Γερμανία.
και άλλα πρωτοποριακά έργα που καλύπτουν όλο το φάσμα από το μαζικό θέαμα ως το εντελώς προσωπικό και οικείο, και έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία χώρων, από το περίφημο θέατρο της «κατάληψης των καλλιτεχνών» στην Αθήνα ως το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και από στάδια ολυμπιακών διαστάσεων ως το Τεάτρ ντε λα Βιλ στο Παρίσι και το Τεάτρο Ολίμπικο στη Βιτσέντζα.
ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο)
Ηλ. Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ
Δήμαρχος Τρικάλων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εμπνευστής των προγραμμάτων city branding και smart city.
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1973. Σπούδασε Ηλ. Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ στο ΕΜΠ από επιλογή και αγάπη για την ηλεκτρονική και τον προγραμματισμό. Παράλληλα ασχολήθηκε ιδιωτικά με τη μελέτη και κατασκευή ενεργειακών έργων. Για τον κ. Παπαστεργίου ο δρόμος της συμμετοχής είναι μονόδρομος αν θέλουμε να αλλάξουμε τις ζωές μας, γι’ αυτό από τα 29 του συμμετέχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις. Το 2014 και το 2019, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα», εκλέχθηκε Δήμαρχος Τρικκαίων, ενώ το 2019 οι συνάδελφοί του τον εξέλεξαν πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Σταθμοί στην αυτοδιοικητική του πορεία είναι οι πρωτοβουλίες που πήρε για το city branding των Τρικάλων, η δημιουργία μιας smart city, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η διαχείριση του προσφυγικού, η αλλαγή της νοοτροπίας. Στόχος του είναι να δημιουργήσουμε πραγματικά έξυπνες και βιώσιμες πόλεις, με ισχυρούς και σύγχρονους Δήμους. Είναι παντρεμένος με τη Πολιτικό Μηχανικό Σούλα Μπράκη και έχουν τρία παιδιά.
Κάνει τις μετακινήσεις του με ποδήλατο, επειδή είναι τρόπος ζωής.
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ομότιμος Καθηγητής
Ο Αλέξης Πολίτης γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Από το 1976 έως το 1989 εργάσθηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών ερευνών του Ε.Ι.Ε. και από τότε ώς το 2012 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης· σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του.
Ακαδημία Αθηνών
Επιστημονική Συνεργάτις του τμήματος Λαογραφίας
Μέλος επί σειράν ετών της Συνοδικής Επιτροπής της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας,αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών, μέλος της ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.υπηρέτησε ως ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σαράντα συναπτά έτη.
Γεννήθηκε στην Τσαγκαράδα του Πηλίου.Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιέννη και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο ΕΚΠΑ με αντικείμενο τη Λαογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσεται η μελέτη του «υλικού βίου» του ελληνικού λαού. Έχει οργανώσει σειρά από μεγάλα συνέδρια, έχει επιμεληθεί εκδόσεις συλλογικών έργων, έχει προλογίσει δεκάδες βιβλία και έχει συμβάλει στην οργάνωση και λειτουργία μουσείων, εκθέσεων κ.λπ.
και άλλα.
Ακαδημία Αθηνών
Τακτικό μέλος από το 2016
π. Καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). MA από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά και PhD από το Πανεπιστήμιο Queen's του Καναδά. Σημαντικές θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. π. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (2009-2012), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ALPHA BANK (2014-).
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας
Διδακτικός Εταίρος του Weatherhead Center for International Affairs, Χάρβαρντ, Ιδρυτής, Διευθυντής της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών και κάτοχος της Έδρας «Γιώργος Σεφέρης»
Ο Panagiotis Roilos (Παναγιώτης Ροϊλός) είναι Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, κάτοχος της Έδρας «Γιώργος Σεφέρης», στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο είναι Διδακτικός Εταίρος του Minda de Gunzburg Center for European Studies και του Weatherhead Center for International Affairs, όπου έχει συνιδρύσει και συνδιευθύνει το Σεμιναριακό Πρόγραμμα “Cultural Politics”, μέλος της Standing Committee on Medieval Studies, καθώς και μέλος του Byzantine Studies Program. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών και ιδρυτής και Διευθυντής της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών. Το επιστημονικό του έργο αφορά στους χώρους της πολιτιστικής πολιτικής, της ιστορίας του βυζαντινού και νεότερου ελληνικού πολιτισμού, της μετακλασσικής λογοτεχνίας, της γνωσιολογικής και ιστορικής ανθρωπολογίας.
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και École nationale supérieure des beaux-arts στο Παρίσι
Βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών ζωγράφος και διδάσκει ζωγραφική συνεργαζόμενος με την Ομάδα «Τέχνης Σημείο».
Ο Γιώργος Ρόρρης γεννήθηκε στον Κοσμά Κυνουρίας το 1963. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Παναγιώτη Τέτση και τον Γιάννη Βαλαβανίδη (1982-1987). Συνέχισε τις σπουδές του στην École nationale supérieure des beaux-arts στο Παρίσι με δάσκαλο τον Leonardo Cremonini (1988-1991), με υποτροφίες του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αδελφών Π. Μπάκαλα. Συνεργάστηκε με το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών «Άποψη» (1996-2002) και από το 2002 συνεργάζεται με την Ομάδα Τέχνης «Σημείο», διδάσκοντας ζωγραφική. Το 2001 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο για νέο Έλληνα ζωγράφο, ηλικίας μέχρι 40 ετών. Το 2006 το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης του απένειμε τιμητική διάκριση για το έργο του. Από την πρώτη του ατομική έκθεση, το 1988, μέχρι το 2017 διατήρησε μόνιμη συνεργασία με τη «Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης». Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τραγουδοποιός
Συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 2 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Μελέτησε μουσική με τον Αλέξανδρο Αινειάν. Εξέδωσε 14 κύκλους τραγουδιών του σε δίσκους βινυλίου και ακτίνας καθώς και ζωντανές ηχογραφήσεις έξι συναυλιών και παραστάσεών του. Όλοι του οι δίσκοι κυκλοφορούν και στο εξωτερικό, παντού όπου υπάρχει Ελληνισμός. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε από την χούντα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1967. Ταξίδεψε και έδωσε συναυλίες στην Ελλάδα, σε όλα τα Βαλκάνια, στην Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Βόρεια Ευρώπη, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις Η.Π.Α.
Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος ,με την Άσπα, από το 1967.
Τέκνα: Κορνήλιος (1968) και Ρωμανός (1972).
Εγγόνια: Διονύσης (2004) και Ανδρέας (2006)
Global Brain Health Institute (GBHI), Trinity College, Δουβλίνο
Ανώτερο Στέλεχος (Senior Atlantic Fellow) στη Νευροεπιστήμη και Επιστήμη Υπολογιστών
Ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του ALTOIDA Inc (Brain Health & Computational Biomarkers - Early Screening & Diagnosing Alzheimer's), Βραβείο 2018 Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας
Απόφοιτος της Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου, Μεταπτυχιακά στην Πληροφορική στο Sussex University, School of Cognitive and Computing Sciences, και διδακτορικό στη Νευροφυσιολογία. Ασχολείται με την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας και από το 2006 την εφαρμόζει σε άτομα με εγκεφαλικές παθήσεις ή νευροεκφυλιστικές αλλοιώσεις. Έχει συνεργαστεί με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το University of California, San Francisco και
το TrinityCollege, στο Δουβλίνο, Swiss Federal Institute of Technology (ETH).
Ανέδειξε την καινοτόμο μέθοδο του AltoidaAR που εντοπίζει τα πρώτα νευρολογικά συμπτώματα της νόσου του Alzheimer με ακρίβεια 94% και έξι χρόνια πριν αυτά να εμφανιστούν..
Σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, σεναριογράφος, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης
Ο Σύλλας Τζουμέρκας γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τη Νίσυρο, και σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου, θέατρο και υποκριτική στην Αθήνα, την Ουτρέχτη και τη Νέα Υόρκη. Οι ταινίες του Χώρα Προέλευσης (2010), H Έκρηξη (2014) και Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών (2019), έκαναν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στα φεστιβάλ Βενετίας, Λοκάρνο και Βερολίνου αντίστοιχα, κυκλοφόρησαν στις κινηματογραφικές αίθουσες σε πολλές χώρες, και συμμετείχαν σε πάνω από 200 φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο (Ρότερνταμ, Κάρλοβι Βάρι - Variety's 10 European Directors to Watch, American Film Institute, ΒFI London, κ.α.). Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ για τη σύγχρονη πολιτική, την ιστορία και τη λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Έχει συνυπογράψει τα σενάρια των ταινιών Suntan του Aργύρη Παπαδημητρόπουλου (φεστιβαλ Ροτερνταμ, SXSW 2016) και Αll This Victory του
Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας
Επιστημονικός Διευθυντής στο ΕΚΚΕ και βουλευτής Επικρατείας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, docteur es Lettres et Sciences Humaines στο Πανεπιστήμιο Παρισίων και επίτιμος διδάκτωρ στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πελοποννήσου.
Μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας του Δικαίου και Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια Heidelberg, Μονάχου, Παρισιού και Yale. To 1974 ανακηρύσσεται Διδάκτορας Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρισίων. Από το 1961 έως το 1998 ασκεί δικηγορία στην Αθήνα. Απασχολήθηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Αθηνών (1963-1967) και στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (1968). Κατά τα έτη 1968-1985 υπήρξε καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Παρισίων και από το 1985 είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Παρισίων αριθ. 8 και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1981-1985), επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (1981-1989), επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Columbia της Νέας Υόρκης, Princeton, New York University (NYU), της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY), Iztapalapa της Πόλεως του Μεξικού, Παρισίων (Paris 1), καθώς και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης διατελέσει μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την Κοινωνική Ανάπτυξη (1994-1996), μόνιμο μέλος του "Carrefour pour la science et la culture" που οργανώθηκε από την Ε.Ε. υπό την προεδρία του Jacques Delors, πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κοινωνιολόγων της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου
Mέλος της Επιτροπής Δημοσιευμάτων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία της Βουλής των Ελλήνων, Μέλος του ελληνοτουρκικού φόρουμ, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κ. Καραμανλή", από το 2016 υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας
Σπούδασε στη Νομική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία Διεθνών Σχέσεων στο LSE. Aναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του μεταπολεμικού κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει τιμηθεί με το Α' Βραβείο «Μνήμη Ελευθερίου Βενιζέλου» από τη Βουλή των Ελλήνων (1994), Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2005), και το Edmund Keeley Book Prize της Modern Greek Studies Association (2007). Διευθύνει τη σειρά Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία των Εκδόσεων Πατάκη.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης
Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών
Δικηγόρος, Διδάκτωρ Δικαίου & Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚεΦιΜ), Fellow του Institute for Research in Economics and Fiscal Issues, Mέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Society of European Contract Law. Μέλος των Επιστημονικών Συμβουλίων του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη (EPLO).
Υπηρέτησε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της European Association of Law & Economics (2001-5) και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2014-6). Έχει τιμηθεί με υποτροφίες και ακαδημαϊκά βραβεία, εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει διδάξει και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων και ομιλιών σε συνέδρια στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στην Αφρική και στην Άπω Ανατολή.
Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Ναυτικός Δόκιμος
Ναύαρχος Π.Ν, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην Βουλευτής Επικρατείας, πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12/8/1949. Απεφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1971 και υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις επί 40 έτη. Σπούδασε στη Ναυτική Σχολή Πολέμου απ’ όπου απεφοίτησε με <<άριστα>>, στο Naval Command College / US Naval War College με αντικείμενα σπουδών National Security Decision Making, Policy and Strategy, International Maritime Operations, καθώς και Διεθνείς Σχέσεις στο Salve Regina College / University HΠA και απέκτησε το 1990 <the Degree of Master of Arts>. Με συνολική θαλάσσια υπηρεσία 22 ετών, υπηρέτησε επίσης στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, καθώς και ως Αναπληρωτής Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος και Πρόεδρος της Ομάδος Εργασίας των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών-Μελών της ΔΕΕ κατά την Ελληνική Προεδρία το 1998. Κατόπιν σχετικών Αποφάσεων ΚΥΣΕΑ τον Μάρτιο 2004 ανέλαβε την Αρχηγία του Στόλου και την 16/2/2005 προήχθη σε Ναύαρχο και ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Την 7/4/2005 η ΑΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος.
Στις εκλογές του 2007 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας, ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Εσωτερικών και διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας-Εξωτερικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης-Δικαιοσύνης. Είναι νυμφευμένος με την Μαρία Χηνοφώτη. Έχει τιμηθεί με Ταξιάρχες και Χρυσούς Σταυρούς των Ταγμάτων Φοίνικος και Τιμής καθώς και με Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας και Διαμνημονεύσεις. Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης Νήσου Γαύδου (9/2006) καθώς και Newport, RI των ΗΠΑ (7/1988).