Χορηγοί Δράσης

Χορηγοί Δράσης

Μια από τις καινοτομίες που υιοθέτησε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», με στόχο επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση να πραγματοποιηθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ήταν η ιδέα του Χορηγού Δράσης. Μέσα από αυτή τη νέα μορφή χορηγίας, δόθηκε η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες να επιλέξουν τη χρηματοδότηση δράσεων με βάση το γεωγραφικό ή τομεακό τους ενδιαφέρον.

Η συγκεκριμένη στρατηγική, που ανταποκρινόταν και στις ειδικές συνθήκες της αγοράς, είχε σαν αποτέλεσμα την μεγαλύτερη συμμετοχή των εταιρειών και φορέων στην γιορτή.

Ειδικότερα, το καλοκαίρι του 2020 η Επιτροπή προχώρησε σε Δημόσια Πρόσκληση Ενδιαφέροντος σε φορείς και ιδιώτες που επιθυμούσαν να αναλάβουν την ολική ή μερική χρηματοδότηση δράσεως ή δράσεων στον τόπο τους ή Πανελλαδικά μέσω του θεσμού της Χορηγίας Δράσης.

Οι προτεινόμενες προς ενδιαφερόμενους Χορηγούς δράσεις και εκδηλώσεις προήλθαν από τις 1827 προτάσεις για δράσεις και εκδηλώσεις που κατατέθηκαν στην ειδική προς τον σκοπό αυτό πλατφόρμα της Επιτροπής, ενώ ανταποκρίνονταν στην γεωγραφική περιοχή ενδιαφέροντος τους, καθώς και στους τομείς και άξονες που ταιριάζουν με την δική τους δραστηριοποίηση.

Πρόκειται για δράσεις και εκδηλώσεις που προκρίθηκαν να ενταχθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων που συντονίζεται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και φέρουν την Αιγίδα της.

Το κάλεσμα βρήκε ανταπόκριση από πολλούς ιδιώτες και φορείς και έτσι δίνεται η ευκαιρία σε πολύ αξιόλογες δράσεις να λάβουν χώρα κατά την επετειακή χρονιά σε κάθε σημείο της Ελλάδας με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής.

Τους ευχαριστούμε όλους για την πολύτιμη συμμετοχή τους!

Διαβάστε αναλυτικά για τις επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις που υλοποιούνται με Χορηγούς Δράσης της Επιτροπής.

sky express
1. Η Μουσική της Κρήτης Ψηλά

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «SKY express», o Σύλλογος Κρητικής Μουσικής Χανίων «ο Χάρχαλης» προχωρά σε συντήρηση ιστορικών οργάνων, καταγραφή, αρχειοθέτηση, ψηφιοποίηση και σταδιακή έκδοση οπτικοακουστικού υλικού που αφορά στην παραδοσιακή μουσική και χορού από όλα τα μέρη της Κρήτης, σπάνιου φωτογραφικού υλικού, συνεντεύξεων από οργανοποιούς και μουσικούς που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία και την εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης. Το υλικό αυτό έχει διασωθεί και συλλεχθεί τα τελευταία 50 χρόνια, χάρη στην προσωπική προσπάθεια, το μεράκι και την φροντίδα του Συλλόγου «ο Χάρχαλης» με σκοπό να γαλουχήσει τις επόμενες γενιές και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και πόλο έλξης του διεθνούς ενδιαφέροντος για την κρητική παράδοση.

 

- ΑΠΟ:26/07/2021 ΕΩΣ:31/12/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

Μεβγαλ
2. 1821-2021...με τα μάτια των παιδιών

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε.», η Ένωση Γονέων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκηδόνος θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων "ΤΟΨΙΝ", στις 25 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Σάββατο και ώρα 18.00μμ., με θέμα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τον Οκτώβριο του 1912 στην τότε βίλλα Μοδιάνο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει τραγούδια που θα απαγγείλει η κ. Φωτεινή Δάρα συνοδευόμενη από τον διακεκριμένο πιανίστα κ. Γεώργιο Παπαχριστούδη και θα ακολουθήσει η αναπαράσταση της διαπραγμάτευσης, στην οποία λαμβάνουν μέρος δέκα ένστολοι ιππείς, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα γεγονότα που συνέβησαν στο σημερινό Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων και οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσουν βραβεύσεις μαθητών από τον διαγωνισμό ζωγραφικής ,ποίησης, λογοτεχνίας και ψηφιακού υλικού καθώς και ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου. Θα συμμετέχει επίσης γνωστός συλλέκτης μινιατούρων της εποχής με τα εκθέματα του. Την καλλιτεχνική επιμέλεια την έχει αναλάβει ο κ. Βασίλειος Νικόλτσιος Συνταγματάρχης Ε.Α -Φαρμακοποιός ,Διευθυντής Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου ,Ειδικός Σύμβουλος Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 

- 25/09/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

ellinika petrelaia
3. Έλληνες Πολίτες του Κόσμου

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» η αθηΝΕΑ δημιουργεί οκτώ (8) τριαντάλεπτα ντοκυμαντέρ με αφορμή τις ιστορίες διακεκριμένων Ελλήνων από διαφορετικές αφετηρίες, χώρες και επαγγέλματα, με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση που εμπνέει, παρακινεί και συγκινεί. 8 πρόσωπα αφηγούνται ιστορίες για τη ζωή και τις κοινότητες όπου έζησαν. Μιλούν γι’ αυτά που φέρνουν κάθε φορά μαζί στις αποσκευές τους όταν έρχονται στην Ελλάδα. Οραματίζονται τους τρόπους με τους οποίους η διασπορά, αυτή η πολύτιμη δεξαμενή Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, μπορεί να συνεισφέρει στην επόμενη, φιλόδοξη σελίδα που μπορεί να γράψει ο Ελληνισμός. Η εκπομπή "Έλληνες Πολίτες του Κόσμου" θα προβάλλεται από τις 20 Νοεμβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 16:00 στον ANT1.

 

-ΑΠΟ:20/11/2021 ΕΩΣ:12/12/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

halivourgia
4. Βόλος-Πήλιο. Παιδικές Ιστορίες Από Τα Χρόνια Της Επανάστασης

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», η Δρ. Αρχαιολογίας – Ξεναγός, Γιώτα Πάντου προχώρησε στη συγγραφή ενός βιβλίου που περιλαμβάνει έξι ιστορίες μυθοπλασίας με ήρωες κατά κύριο λόγο παιδιά και που προλογίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής. Οι ιστορίες διαδραματίζονται στο Πήλιο και χτίζονται γύρω από αληθινά γεγονότα λίγο πριν την Επανάσταση και τον πρώτο καιρό του Αγώνα: το Ελληνομουσείο όπου φοίτησε ο Ρήγας Βελεστινλής, την ίδρυση της Μηλιώτικης Σχολής, τη δημιουργία μιας μικρής αρχαιολογικής συλλογής στις Μηλιές, τη δράση των Φιλικών, την εξέγερση για την πολιορκία του Κάστρου του Βόλου, το μαρτυρικό χωριό Προμύρι. Οι ιστορίες έχουν σαν στόχο να προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες μια πρώτη συναισθηματική προσέγγιση στο τεράστιο θέμα της Επανάστασης και να εμπνεύσουν τα παιδιά ώστε να ασχοληθούν περισσότερο με την ιστορία του τόπου μας. Κάθε ιστορία συμπληρώνεται από τρεις ενότητες: α) Μαθαίνω ότι... β) Τι μπορώ να δω σήμερα... γ) Δραστηριότητες. Η παρουσίαση και διανομή του βιβλίου στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου μηλέων θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτωβρίου και ώρα 11:45 στην Αίθουσα Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλεών «Γρηγόριος Κωνσταντάς».

- ΑΠΟ:29/10/2021 ΕΩΣ:31/12/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

 mastercard
5. 200 Χρόνια Νεοελληνική Τέχνη

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Mastercard», η Greek Global Culture Cooperation διοργανώνει ψηφιακή ξενάγηση σε έργα καλλιτεχνών που έζησαν και δημιούργησαν τα πρώτα 200 χρόνια της Νεότερης Ελλάδας παρουσιάζει το πρόγραμμα «200 χρόνια Νεοελληνική Τέχνη». Παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών θα μπορούν να ξεναγηθούν σε ένα εικονικό μουσείο μαθαίνοντας την ιστορία των νεοελληνικών εικαστικών τεχνών. Στόχος του προγράμματος είναι η μετάδοση και η διάδοση της Νεοελληνικής Τέχνης, η γνώση του ιστορικού παρελθόντος της χώρας μέσα από σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των εικαστικών, οι ετερόκλητες σκέψεις και επιρροές προάγουν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την πολυφωνία, τη συνύπαρξη και το ομαδικό πνεύμα. Το πρόγραμμα προβάλλει τη διαχείριση των εικαστικών, μέσω της καλλιτεχνικής τους πρακτικής, των παρατηρήσεων και των συναισθημάτων τους στο πλαίσιο των συγκρούσεων που λάμβαναν χώρα στην κοινωνία. Με την τέχνη, οι καλλιτέχνες μετατρέπουν τις εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις σε ένα όραμα για έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο. Η επαφή και η γνωριμία με τις εικαστικές τέχνες και την ιστορία δίνει στα παιδιά αξίες απαραίτητες για να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν με τη σειρά τους μια δημοκρατική κοινωνία. Οι ψηφιακές ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν και μέσω της πλατφόρμας ΥouΤube για το ευρύ κοινό δηλώνοντας συμμετοχή στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης www.mcf.gr.

 

-ΑΠΟ:22/11/2021 ΕΩΣ:19/12/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

 Uni pharma
6. ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ - Ο ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

Με Κύριο Χορηγό Δράσης της Επιτροπής το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και με Χορηγούς Δράσης της Επιτροπής το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου πραγματοποιεί πρόγραμμα διάσωσης, αποκατάστασης και προβολής ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ου αιώνα. Με 21 στάσεις και στις 4 ηπείρους, και με αφετηρία το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου το Σεπτέμβριο, θα προβληθούν δωρεάν 42 συνολικά ταινίες. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιείται ψηφιοποίηση και αποκατάσταση κλασικών τίτλων της ελληνικής κινηματογραφίας δημιουργώντας αρχεία που θα μείνουν εσαεί. Τη δράση συνοδεύει ειδική δίγλωσση έκδοση (ελληνικά - αγγλικά) και "εκπαιδευτική βαλίτσα", που θα κατατεθεί σε επιλεγμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο. Το φεστιβάλ έχει και την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.

rest event sponsors

-ΑΠΟ:11/09/2021 ΕΩΣ:31/12/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

 Uni pharma
7. Εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής τον «Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ)», o Πολιτιστικός Σύλλογος «Νικόλαος Σκουφάς» θα πραγματοποιήσει τον Αύγουστο βραδιά μνήμης μέσα από την ιστορία, την ποίηση και το τραγούδι, με ποιήματα που γράφτηκαν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας από Έλληνες, αλλά και ξένους ποιητές με την συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Παλαιού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου (Κομότι), ναός που αποτελεί ιστορικό μνημείο της περιοχής.

Στις 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, επίσης, από τη Θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου, θεατρική παράσταση βασισμένη στο θεατρικό έργο «Νικόλαος Σκουφάς» του Λάμπρου Τατσόπουλου, σε διασκευή του Σωτήριου Σαρλή και σκηνοθεσία της Αφροδίτης Κατσαούνου.

 

-ΑΠΟ:13/08/2021 ΕΩΣ:16/10/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

phaea
8. Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής τον «Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος του Ομίλου Holcim», ο πολιτιστικός φορέας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» θα υλοποιήσει «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση για τη δημιουργία μιας πεζοπορικής διαδρομής μεγάλης απόστασης (160,8 χλμ.), που θα διασχίζει όλο το Πήλιο. Με το εγχείρημα αυτό επιχειρείται η προστασία της φύσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα από τη βασική της στόχευση να δώσει νέα ζωή σε τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε μνημεία ιστορικής σημασίας, προπάντων όμως να δώσει μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους της Μαγνησίας και την τοπική κοινωνία. «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» υποδέχεται την πρώτη οργανωμένη διάβασή του την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου.

 

-ΑΠΟ:19/11/2021 ΕΩΣ:31/12/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

phaea
9. Συναντώντας τους ήρωες του ’21 στον Πύργο του Πλαπούτα

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «PHAEA RESORTS», ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ-HAPSc) και η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου "Στρατ. Δημ. Πλαπούτα και Αγωνιστές" διοργανώνουν στις 24 και 25 Ιουλίου επιστημονικό συνέδριο που περιλαμβάνει την παρουσίαση ιστορικών γεγονότων της επανάστασης στα οποία συμμετείχαν οι: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Δημητράκης Πλαπούτας, Γρηγόριος Δίκαιος ή Παπαφλέσσας, Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς, Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄ και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τις μάχες και την συνεισφορά τους σε αυτές, τη σκιαγράφηση του προφίλ τους και συγκεκριμένων ηγετικών χαρακτηριστικών. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια στρογγυλή τράπεζα με σκοπό την ανάλυση όχι μόνο της προσφοράς των συγκεκριμένων ιστορικών προσωπικοτήτων στην επανάσταση, αλλά κυρίως την εστίαση σε βασικά ηγετικά χαρακτηριστικά τα οποία παραμένουν επίκαιρα ή όχι σήμερα. Η μεταφορά των πορτραίτων των εν λόγω ηγετικών προσωπικοτήτων στο σήμερα αποσκοπεί στην ανάδειξη εννοιών-αξιών που αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης, την συνεισφορά τους στην παλιγγενεσία και τη σημασία τους για την διαμόρφωση της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας και δύνανται να αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό-σύμβουλο προσαρμοζόμενα στις σύγχρονες εξελίξεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι – πύργο του ήρωα της Επανάστασης Δημητράκη Πλαπούτα στην Γορτυνία, Αρκαδίας.

 

- 24 & 25/07/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

pagkritia
10. Tα Μαθηματικά την Εποχή της Τουρκοκρατίας

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ», το Σπουδαστήριο Θεωρητικών Μαθηματικών του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης θα πραγματοποιήσει παρουσίαση στο διαδίκτυο που αφορά στην, για πρώτη φορά, καταγραφή και συγκέντρωση της ιστορίας των Μαθηματικών την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η παρουσίαση θα λειτουργεί σε ψηφιακή διαδραστική μορφή με συστηματικό σχολιασμό των πρωτότυπων κειμένων. Επιπλέον, θα υπάρχουν παραπομπές σε ψηφιακό αρχείο του Σπουδαστηρίου Θεωρητικών Μαθηματικών που περιλαμβάνει τα πλήρη έργα (έντυπα και σε μερικές περιπτώσεις χειρόγραφα) των Λογίων της εποχής όπως οι Βούλγαρις, Θεοτόκης, Κούμας κα. Ο ιστότοπος θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούνιο 2021 στο http://history.math.uoc.gr/el/ και στο https://labthemath.math.uoc.gr/ και θα προβάλλεται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

 

- ΑΠΟ:04/06/2021 ΕΩΣ:31/12/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

totaleren
11. Δρόμοι της Ιστορίας

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «TOTAL EREN». Οι μαθήτριες και μαθητές του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας πραγματοποιούν εκπαιδευτική-επιμορφωτική δράση κατά την οποία συγκροτούν ένα corpus ονομάτων δρόμων της Χαλκίδας από α) τους ήρωες και τις ηρωίδες της Επανάστασης, β) ονόματα που σχετίζονται με τόπους της Επανάστασης, γ) ονόματα φιλελλήνων και δ) ονόματα επιφανών προσωπικοτήτων της πόλης. Θα αναζητήσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που βρήκαν, θα προσπαθήσουν να τα φανταστούν και να τα περιγράψουν. Ανά ομάδες θα αναρτήσουν μια αφίσα- εφημερίδα τοίχου με όλα τα στοιχεία που συνέλλεξαν για τους δρόμους της Χαλκίδας. Θα παρουσιάσουν μικρά αποσπασματικά δρώμενα σε σημεία της πόλης που θα αφορούν αυτές τις προσωπικότητες και ένα συνολικό δρώμενο που θα παρουσιαστεί δημόσια στο τέλος της χρονιάς. Η δράση που είναι σε εξέλιξη από τον Ιανουάριο 2021 θα ολοκληρωθεί τον Μάιο 2021, ενώ το υλικό που παρήγαγαν οι μαθητές και μαθήτριες θα παρουσιαστεί επίσημα στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου, ώρα 18.00, στις εγκαταστάσεις του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας.

 

- ΑΠΟ:01/01/2021 ΕΩΣ:04/06/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

 

eren
12. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας: Ο αγώνας για την ανεξαρτησία

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Eren Hellas», τo 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας αναβιώνει το 1821 μέσα από κινηματογραφικές εικόνες και εκτενείς ομιλίες στο ειδικό αφιέρωμα του: Επαναστατικά Κινήματα - Η Ελληνική Επανάσταση στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Ένα πυκνό σε κινηματογραφικές εικόνες, ιστορικές αναλύσεις και καλλιτεχνικές μελέτες αφιέρωμα στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, που θα ξεδιπλώνεται παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους στη φετινή online έκδοση της διοργάνωσης, από τις 27 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου. Η παρακολούθηση όλων των διαδικτυακών ή δια ζώσης εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας είναι ελεύθερη για το κοινό. Για αναλυτικότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον ιστότοπο του φεστιβάλ, iffl.gr, μέσα από τον οποίο άλλωστε θα πραγματοποιηθούν όλες οι προβολές, δεδομένων των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία. Η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της Θεσσαλίας που πραγματοποιείται φέτος υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και με τη συνεργασία του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Λάρισας, έχει προβλέψει και δια ζώσης παρουσίαση των δράσεών της. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, πλαισιωμένο και από το αφιέρωμα «Γερμανικός Κινηματογράφος» (εξ΄ αναβολής από τη 12η διοργάνωση), θα παρουσιαστεί και δια ζώσης στις 19-21 Νοεμβρίου του 2021 με την προβολή όλων των διακεκριμένων μικρού μήκους ταινιών της φετινής διοργάνωσης, συνολικά 16 στον αριθμό. 

  • ΑΠΟ:27/03/2021 ΕΩΣ:07/04/2021 (διαδικτυακά)
  • ΑΠΟ:19/11/2021 ΕΩΣ:21/11/2021 (δια ζώσης)

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

 

galaxias
13. «Η Κληρονομιά της Ελληνικής Επιχειρηματικής Ηγεσίας»

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «ΠΕΝΤΕ ΑΕ - ΓΑΛΑΞΙΑΣ», η JK Executive Consulting θα πραγματοποιήσει παρουσίαση με τίτλο «Η Κληρονομιά της Ελληνικής Επιχειρηματικής Ηγεσίας». Η δράση είναι μια προσπάθεια στρατηγικής ανάδειξης του επιχειρηματικού προφίλ των ηγετών ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν παρουσία και επιτυχημένη δραστηριότητα στην Ελλάδα για πάνω από 50 έτη. Ο σκοπός είναι να αναδειχθούν χαρακτηριστικά, συμπεριφορές αλλά και στρατηγικές των εταιρειών, των ηγετών τους και των πιθανών διαδόχων τους, που θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητα και την διαχρονικότητα των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η ίσως η μοναδική προηγμένη χώρα η οποία βίωσε την οικονομική κρίση για 10 συναπτά έτη, μια κρίση που δυστυχώς συνεχίζεται ακόμα και τώρα κάτω από το πέπλο της πανδημίας. Η δράση θα συνεισφέρει στον επιχειρηματικό πλούτο της χώρας μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και επιτυχημένων πρακτικών. Θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου στις 18:00 στην Αθήνα και μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς διαδικτυακά. Για συμμετοχές και για την πλατφόρμα που θα λειτουργεί μέχρι το τέλος του έτους πατήστε στο https://www.eventora.com/en/Events/hellenic-legacy-leadership/WebApp/Live/home/

 

- ΑΠΟ:30/06/2021 ΕΩΣ:31/12/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

 

plastika_kritis
14. 1821 - Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ», η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) / Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (ΙΜΚ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ) διοργανώνει επετειακή υπαίθρια Έκθεση με τίτλο: «1821 - Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση». Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της συμμετοχής της Κρήτης στην Επανάσταση με εστίαση στη σύνδεσή της με τα τεκταινόμενα στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο, τον αντίκτυπο των εξελίξεων εκατέρωθεν, τις μετακινήσεις ατόμων και ομάδων από και προς την Κρήτη, την απήχηση στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η έκθεση πραγματοποιείται αρχικώς στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό, σε 14 στεγασμένα περίπτερα, όπου στο εσωτερικό τους παρουσιάζεται πλούσιο εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του ΙΜΚ, αρχειακά τεκμηριωμένο. Ο επισκέπτης έχει επίσης τη δυνατότητα, μέσω QR code εφαρμογής (συμβατής με έξυπνα τηλέφωνα), να αντλήσει επιπλέον πληροφορίες, κάποιες και σε 3D απεικόνιση. Με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης η έκθεση περιόδευσε και άλλες πόλεις της Κρήτης, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στον Αγ. Νικόλαο, πριν επιστρέψει πάλι στο Ηράκλειο για το κλείσιμο.  Η έκθεση συνοδεύτηκε από ομότιτλη δίγλωσση έκδοση, από δίγλωσση ιστοσελίδα στον ιστότοπου του ΙΜΚ, από την δημιουργία πρόσθετης έκθεσης με Πρόσωπα Κρητών αγωνιστών της Επανάστασης, και από μία διήμερη υβριδική επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Ένα νησί στην εποχή των Επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830», ενώ διαμορφώθηκε και μία εκδοχή κατάλληλη για εσωτερικούς χώρους με στόχο την αξιοποίησή της για εκπαιδευτικούς λόγους.

- ΑΠΟ:14/05/2021 ΕΩΣ:31/10/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ .

 

eren
15. Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Eren Hellas», ο οργανισμός World Robot Olympiad στην Ελλάδα (WRO Hellas ) εφοδιάζει 25 Γυμνάσια απομακρυσμένων περιοχών στην Ελλάδα με στόχο τη συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020-2021. Το θέμα της φετινής πρόκλησης για την κατηγορία του Γυμνασίου Κατηγορία Regular I είναι «Ο Θούριος του Ρήγα και τα Βαλκάνια». Βασικός σκοπός της διαγωνιστικής κατηγορίας του Γυμνασίου είναι να ωθήσει τους μαθητές προς μία έμπρακτη και ενθουσιώδη μελέτη της Ιστορίας και συγκεκριμένα μερικών γεγονότων, ιστορικών περιόδων και κατακτήσεων-σταθμών της ανθρωπότητας. Οι μαθητές κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ, τα οποία θα πρέπει να διασχίσουν μία θεματική «πίστα» και να επιλύσουν προκλήσεις, οι οποίες έχουν σαφή αναφορά στο θέμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί υβριδικά τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, στις 13:00, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο OTE Academy. Οι ομάδες που συμμετέχουν στον Τελικό είναι 18 από την Αττική (δια ζώσης) και 25 από τις υπόλοιπες Περιφέρειες (διαδικτυακά). Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω του επίσημου καναλιού του Οργανισμού στο σύνδεσμο www.youtube.com/WROHellas.

 

- 28/06/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

totis
16. «Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί του 20ου αιώνα και η επίδρασή τους στην Δυτική Μακεδονία»

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «TOTTIS - BINGO» η Εταιρεία Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας σε συνεργασία με το Δήμο Φλώρινας διοργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί του 20ου αιώνα και η επίδρασή τους στην Δυτική Μακεδονία». Συμμετέχουν είκοσι έξι Καθηγητές Πανεπιστημίου απ’ όλη την επικράτεια της χώρας και από διαφορετικά επιστημονικά πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών. Το Συνέδριο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες, διδάκτορες, καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των οποίων τα επιστημονικά ενδιαφέροντα άπτονται των θεματικών του Συνεδρίου και ειδικότερα: α) Ιστορία: Κρίσεις, διεθνείς σχέσεις, γεωγραφικά όρια και σύνορα, ταυτότητες. β) Εκπαίδευση: Ενσωμάτωση προγράμματα σπουδών, αξιολόγηση, σχολικά εγχειρίδια, γλώσσα. γ) Δίκαιο: Αναθεωρήσεις Συνταγμάτων, Δικαιοπραξίες, Αστικό Δίκαιο. δ) Κοινωνία: Οικονομία, μετανάστευση, πολιτική, θρησκεία. ε) Τέχνες και Πολιτισμός: Λαϊκή τέχνη, μουσεία – συλλογές, αρχιτεκτονική, αθλητισμός, διατροφή, μουσική – χορός, φωτογραφία, κινηματογράφος. Η παρακολούθηση του θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό. Θα δοθούν σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης. Με το πέρας της διεξαγωγής του Συνεδρίου, η Εταιρεία θα εκδώσει επιστημονικό Τόμο Πρακτικών. Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

 

- ΑΠΟ:18/09/2021 ΕΩΣ:19/09/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

olubiaki
17. Σινεμά ο Σταθμός

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», η ACTION DIRECT, εταιρεία πολιτισμού και επικοινωνίας, θα μετατρέψει για μία βραδιά ανενεργούς σταθμούς του ΟΣΕ στις πόλεις Μεσολόγγι, Πάτρα, Τρίπολη και Καλαμάτα σε θερινούς κινηματογράφους όπου θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου. H έναρξη της κινηματογραφικής διαδρομής θα γίνει, από το παλιό μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, που τώρα στεγάζει το Νέο Μουσείο Σιδηροδρόμου, στην πόλη του Πειραιά, την Τετάρτη 16 Ιουνίου, και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου.

 

- ΑΠΟ:16/06/2021 ΕΩΣ:30/07/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

eren
18. Η Ξυλογλυπτική θυμάται το 1821

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Eren Hellas», η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας σε συνεργασία με την Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας, διοργανώνουν μια εκπαιδευτική – επιμορφωτική δράση με στόχο την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της διαδικασίας κατασκευής ξυλόγλυπτων και τη διασφάλιση βιωσιμότητας της τέχνης της ξυλογλυπτικής μέσω της χρήσης τεχνολογιών τρισδιάστατης απεικόνισης. Το ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα θα καταστεί προσβάσιμο σε διεθνές επίπεδο, θα συνδεθεί με ψηφιακές πύλες και θα είναι διαθέσιμο σε διάφορες κατηγορίες χρηστών. Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν προσωπογραφίες σημαντικών ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και τοπικών ηρώων ή/και αντικειμένων σχετικών με την Επανάσταση (π.χ. καριοφύλι, γιαταγάνι κ.α.) από τους μαθητές της σχολής υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Με φορητό 3D σαρωτή θα ψηφιοποιηθούν τα διάφορα στάδια εργασίας και θα καταγραφούν μέσω βίντεο τα μοτίβα της ξυλογλυπτικής τέχνης ως τη δημιουργία του τελικού αποτελέσματος, καθώς και οι εμπειρίες των σπουδαστών. Θα δημιουργηθεί μια έκθεση με όλα τα ξυλόγλυπτα αντικείμενα τόσο στη φυσική όσο και στην ψηφιακή τους μορφή, τα οποία θα μπορούν να αναπαραχθούν με τη χρήση 3D εκτυπωτών. H Βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει την έκθεση στη φυσική της μορφή και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ως πύλη για την διασύνδεση των ψηφιακών εκθεμάτων με διεθνή αποθετήρια πολιτιστικού περιεχομένου.

 

- ΑΠΟ:10/05/2021 ΕΩΣ:31/12/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.