Αντίστροφη μέτρηση για τη δράση «Αγώνας για την Ελευθερία» σε Φωκίδα και Φθιώτιδα στις 21 και 22 Αυγούστου
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τη δράση «Αγώνας για την Ελευθερία» σε Φωκίδα και Φθιώτιδα στις 21 και 22 Αυγούστου

Ο «Αγώνας για την Ελευθερία» περιλαμβάνει δύο υπερμαραθώνιους αγώνες εμπνευσμένους από την αυτοθυσία των ηρώων του 1821, αλλά όπως δηλώνει το όνομά του και από τον διαρκή αγώνα του ανθρώπου για την ελευθερία σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.

Μεγάλη Διαδρομή: Αρτοτίνα - Λιδωρίκι - Λαμία / 100 μίλια (162 χλμ.) / 21.8.2021-22.8.2021

Ο πρώτος υπερμαραθώνιος 100 μιλίων στην Ελλάδα σε άσφαλτο! Σημείο αφετηρίας το Μοναστήρι Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Αρτοτίνας όπου μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος και μέσω Λιδωρικίου οι δρομείς καταλήγουν στην πλατεία Αθανασίου Διάκου στη Λαμία.

Marathonios 2

Μικρή διαδρομή: 50 χλμ. Γραβιά - Λαμία / 50 χλμ. / 22.8.2021

Σημείο αφετηρίας το ιστορικό Χάνι της Γραβιάς όπου στις 8 Μαΐου του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με μόνο 120 άνδρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη και σημείο τερματισμού στην πλατεία Αθανασίου Διάκου στη Λαμία, παράλληλα με την μεγάλη διαδρομή.

Marathonios 3

Για να αποτίσουν Φόρο Τιμής στους Αγωνιστές του 1821, τρεις ιστορικοί Σύλλογοι με αφετηρία τον ιστορικό δήμο Δωρίδος, Χορηγούς και αρωγούς, την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τον Δήμο Δωρίδος και τον Δήμο Λαμιέων και σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο Τεχνικό Σύμβουλο Nature In Action, ένωσαν τις δυνάμεις τους και έθεσαν τις βάσεις για τον ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - RACE FOR LIBERTY, με ευγενική προσφορά του λογοτύπου φιλοτεχνημένου από τον διακεκριμένο μας εικαστικό Αλέκο Φασιανό.


Marathonios 4

Οι δύο ξεχωριστές αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες συμπυκνώνουν μοναδικά, Αθλητισμό, Πολιτισμό, Ιστορία και προβάλλουν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, μέσα από την προβολή περιοχών της Φωκίδας και της Φθιώτιδας, τόπο καταγωγής και δράσης πολλών ηρώων της επανάστασης (Αθανάσιος Διάκος, Ιωάννης Μακρυγιάννης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, Πανουργιάς, Δυοβουνιώτης κ.ά.).

Με αφορμή τις δύο ιστορικές διαδρομές, προβάλλεται το φυσικό κάλος του «πυρήνα» της Στερεάς Ελλάδας (λίμνη Μόρνου, Βαρδούσια, Γκιώνα, Οίτη και Παρνασσός που περιλαμβάνονται στις περιοχές Natura), ιδανικό πεδίο δράσης για πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Ταυτόχρονα προβάλλονται ιστορικές Μονές, Λαογραφικά Μουσεία και η πλούσια Πολιτιστική Κληρονομιά των δύο νομών της Ρούμελης.

Οι αθλητικές αυτές εκδηλώσεις, πέρα από τον φόρο τιμής, εστιάζουν στην αναπτυξιακή προοπτική της συγκεκριμένης περιοχής με κεντρικό άξονα τον αθλητικό τουρισμό και άλλες ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και απώτερο στόχο οι αγώνες να επαναλαμβάνονται ανά διετία.

Ήδη, μέσω της ιστοσελίδας raceforliberty.gr, έχει εγγραφεί σημαντικός αριθμός δρομέων που αγωνίζονται σε υπερμαραθώνιους αγώνες.