Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» αποκλειστικός χορηγός της δράσης «Βόρεια Κυνουρία – Ένα πρόγραμμα ζωής»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» αποκλειστικός χορηγός της δράσης «Βόρεια Κυνουρία – Ένα πρόγραμμα ζωής»

- Γιάννα Αγγελοπούλου: Τιμήσαμε την πορεία των δύο αιώνων του Ελληνικού Κράτους, και παράλληλα υλοποιήσαμε πράγματα που θα μείνουν, για το κοινό καλό

Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα, για την πρόληψη εγκεφαλικών και καρδιακών νοσημάτων, παρουσιάστηκε χθες στο Άστρος Κυνουρίας, σε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Η κυρία Αγγελοπούλου μίλησε για «μοναδικό παράδειγμα συνεργασίας και συνεργειών», καθώς για την υλοποίησή του προγράμματος συνεργάζονται η Α’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών, το Κέντρο Υγείας Άστρους, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας.

«Με την ολοκλήρωση των δράσεων της επετειακής χρονιάς, και ως αποτέλεσμα της καλής διαχείρισης, έμεινε ένα σημαντικό πλεόνασμα από τα έσοδα του νομισματικού μας προγράμματος, το οποίο ήταν η βασική πηγή χρηματοδότησης της λειτουργίας και των δράσεων της Επιτροπής. Το πλεόνασμα αυτό, συνεπείς προς την δέσμευση μας, φροντίζουμε να επιστραφεί στην κοινωνία υλοποιώντας δράσεις που θα αφήσουν παρακαταθήκη και θα στοχεύουν στο κοινό καλό», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το πρόγραμμα προβλέπει αρχικά την κλινική και εργαστηριακή εξέταση όλων των ενήλικων μόνιμων κατοίκων της περιοχής (6000- 7000 άτομα) και στη συνέχεια την παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους. Θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια και το κόστος για την υλοποίησή του ανέρχεται στις 300,000 €, εκ των οποίων 70.000 € αφορούν στον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος δωρήθηκε ήδη στο Κέντρο Υγείας Άστρους.

22 R6S 7289

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο κ. Γεώργιος Καμπύλης, Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, ο κ. Γιώργος Ντάιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών, η κυρία Πηγή Περδικάκη, Διευθύντρια Κέντρου Υγείας Άστρους, ενώ το ρόλο του συντονιστή είχε ο κ. Κωνσταντίνος Βέμμος, Παθολόγος, Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών.

«Τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα ευθύνονται για τους μισούς θανάτους στην Ελλάδα και παρά την πρόοδο στην αντιμετώπιση και την πρόληψη, οι τάσεις είναι αυξητικές» επισήμανε ο κ. Βέμμος, υπογράμμισε ότι «η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» και εξήγησε πώς γεννήθηκε η ιδέα για το πρόγραμμα και πώς οι συνεργαζόμενοι φορείς απευθύνθηκαν στην Επιτροπή για την υποστήριξή του.

«Όσο νωρίτερα και όσο καλύτερα ρυθμίσουμε πιθανά προβλήματα, τόσο θα μειώσουμε τον κίνδυνο και θα βελτιώσουμε την υγεία μας», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ντάιος και αναφέρθηκε στο ρόλο της Επιτροπής: «Δεν πιστεύαμε ότι θα βρούμε κάποιον να μας στηρίξει, αλλά διαψευστήκαμε. Ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που μοιράστηκε τον ενθουσιασμό μας και μας στήριξε. Κάθε εγκεφαλικό, κάθε έμφραγμα, κάθε θάνατος που θα γλιτώσουμε θα οφείλετε στη δική σας στήριξη».

«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να επιτύχει το πρόγραμμα και να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους κατοίκους του τόπου μας και ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό», σημείωσε η κυρία Περδικάκη.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για έναν σκοπό: να μειώσουμε εμφράγματα και εγκεφαλικά. Αυτό το πρόγραμμα κυριολεκτικά θα σώσει ζωές», τόνισε ο κ. Καμπύλης.

Για να δώσει έμφαση στη σημασία της προσπάθειας η κα Αγγελοπούλου κατέθεσε και τη δική της εμπειρία, καθώς έχει χάσει τον πατέρα της από εγκεφαλικό. «Έχω ζήσει πόσο αλλάζει, όχι μόνο τη ζωή αυτού που υποφέρει, τη ζωή της οικογένειας. Αυτά δεν είναι αστεία. Ό,τι μπορεί να κάνει ο καθένας για να προλάβει, και εδώ σας μιλάω σαν Ελληνίδα μάνα και κόρη, πρέπει να το κάνει. Για εσάς κάναμε το πρόγραμμα και πρέπει να το αγκαλιάσετε», είπε χαρακτηριστικά.

33 R6S 7162

Ολόκληρος ο χαιρετισμός της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Καλησπέρα στο Άστρος, του ανθρώπους του, στον Δήμαρχο, τους εμπνευστές αυτής της ιδέας και σε όλους εσάς που μου κάνετε την τιμή να είστε εδώ μαζί μου. Ξέρετε, λέτε... θα έρθει η Γιάννα Αγγελοπούλου; Η Γιάννα Αγγελοπούλου μεγάλωσε στο Ηράκλειο, ο πατέρας μου ήθελε να περνάω τρεις μήνες στο χωριό, για να καταλαβαίνω τι σημαίνει να ζει κανονικά ο κόσμος. Αυτό που λένε πολλοί επαρχία, ή περιφέρεια, είναι τα μέρη μου, οπότε κάθε φορά που έρχομαι σε ένα τέτοιο μέρος μου θυμίζει πάρα πολλά πράγματα.
Σας ευχαριστώ που με καλέσατε.

Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι, το μέρος σας έχει ένα μεγάλο ιστορικό φορτίο, είναι ο τόπος όπου έγινε η Δεύτερη Εθνοσυνέλευση, τον Απρίλιο του 1823, από την οποία προέκυψε το αναθεωρημένο Σύνταγμα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους. Ένα Σύνταγμα, εξαιρετικά προοδευτικό και πρωτοποριακό για την εποχή του, που διασφάλιζε τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη, θεσμοθέτησε τη Δημόσια εκπαίδευση, καθιέρωσε την ελευθεροτυπία και πολλά άλλα.

Ο λόγος που ήρθα σήμερα εδώ είναι τελείως διαφορετικός, αλλά έχει και πάλι το στοιχείο της πρωτοπορίας και της προόδου: είναι η επίσημη ανακοίνωση ενός πολύ σημαντικού προγράμματος υγείας που θα υλοποιηθεί εδώ στην περιοχή σας. Ενός, κυριολεκτικά θα το έλεγα εγώ, ενός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΖΩΗΣ.

Πάω λίγο πίσω. Όταν δημιουργήθηκε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», δουλειά μας ήταν ο συντονισμός των δράσεων που θα γινόντουσαν σε όλη τη χώρα, αλλά και όπου υπάρχουν Έλληνες, και αυτό κάναμε.

Όμως, είχαμε πει και τότε, από την αρχή, πριν συμβούν όλα αυτά, πριν ενσκήψει ο κορωνοϊός, ο στόχος δε μπορεί να είναι μόνο να τιμηθεί η ιστορία μας.
Προφανώς και έγιναν δράσεις και εκδηλώσεις γιορτής και μνήμης, με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης, τιμήσαμε του Έλληνες και τις Ελληνίδες που έδωσαν τη ζωή τους, που με την παρουσία και το έργο τους άφησαν το αποτύπωμα τους στους δύο αιώνες του νεότερου ελληνικού κράτους.

Όμως, παράλληλα, επιδιώξαμε να γίνουν δράσεις που θα αφήσουν κάτι για το μέλλον, μία παρακαταθήκη για το μέλλον και δράσεις που θα άνοιγαν τη συζήτηση για το πώς φανταζόμαστε την Ελλάδα της επόμενης μέρας, ας πούμε τα επόμενα 100, 200 χρόνια.
Θέλαμε, λοιπόν, αυτή η συμβολική επέτειος να μην περιοριστεί στην ιστορική μνήμη, αλλά να γίνει αφορμή και για να επιδιώξουμε μια αλλαγή Παραδείγματος σε διάφορους τομείς, προς όφελος όλων μας.

Άλλωστε, με δεδομένο ότι η Επιτροπή μας, παρά το ότι είναι Εθνική Επιτροπή, δεν χρησιμοποίησε ούτε ένα Ευρώ από κρατικούς πόρους, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τη Βουλή, από πουθενά. Και ότι ο τρόπος που λειτουργήσαμε, ο τρόπος που χρηματοδοτήσαμε εκατοντάδες δράσεις και εκδηλώσεις, που τις συντονίσαμε, όλες οι δράσεις που κάναμε και που κάνουμε ακόμα, στηρίχθηκε αποκλειστικά σε χορηγούς, σε δωρητές, από το Νομισματικό μας Πρόγραμμα, που πολλοί είμαι σίγουρη και από ‘σας αγοράσατε. Επειδή είχαμε μια πολύ χρηστή διαχείριση μας έμειναν αρκετά χρήματα.

Αυτό ήταν ένα ευχάριστο πρόβλημα, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον Δεκέμβριο. Πήραμε, λοιπόν, μία απόφαση. Και όπως είπα και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, αυτά τα χρήματα δεν τα έδωσε το κράτος, τα έδωσε η κοινωνία και πρέπει να επιστρέψουν στην κοινωνία μέσα από δράσεις.
Για αυτό ακούτε και λέτε τι σχέση έχει τώρα το 2021 και είμαστε στο 2022. Για αυτό πήραμε παράταση 6 μηνών, ώστε να μπορέσουμε να μοιράσουμε αυτά τα χρήματα. Δεν είναι και λίγα. Είναι 4,6 εκ. ευρώ, που σημαίνει ότι είχαμε καλό μάνατζμεντ. Και έχει γίνει ήδη έλεγχος έως 31 Δεκεμβρίου, για το πώς ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα και τώρα περιμένουμε να τελειώσει και το δεύτερο μέρος.

Είμαι σίγουρη ότι όλοι έχετε ακούσει, πέρα από εκδηλώσεις, φιλμ, ότι κάναμε πράγματα για όλους μας. Κάναμε ένα μικρό νοσοκομείο στο Παπανικολάου με 18 κλίνες ΜΕΘ. Χρηματοδοτήσαμε μία έρευνα γιατρών, πάλι από το ίδιο νοσοκομείο, για ένα πρωτοποριακό φάρμακο για τον κορωνοϊό, το οποίο πρέπει να σας πω ότι είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Έσωσε ανθρώπους και τώρα συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση, γιατί μαθαίνουμε ότι υπάρχει κόσμος που θέλει να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές.
Οργανώσαμε το Φόρουμ η «Ελλάδα το 2040». Ζητήσαμε από όλους όσοι ζουν και λειτουργούν στην Ελλάδα, από τις οργανώσεις δηλαδή που τους εκπροσωπούν, να μας πουν τι κινδύνους, τι ευκαιρίες βλέπουν για την Ελλάδα, τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να μη γίνει. Και αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό στικάκι που δείχνει τι σκέφτηκαν όλοι αυτοί για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης συμβάλλαμε στο να δημιουργηθεί η μονάδα για την τεχνητή νοημοσύνη, την επιστήμη δεδομένων και τους αλγόριθμους. Αυτό λένε όλοι είναι το μέλλον . Σκεφτείτε πόσα παιδιά δε θα χρειαστεί να πάνε στο εξωτερικό γιατί γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα το κέντρο «Αρχιμήδης», το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί στο ερευνητικό ινστιτούτο «Αθηνά».
Επίσης, η υποστήριξη δεκάδων προτάσεων δήμων και η διασφάλιση χρηματοδότησης για αυτές συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Αυτή ήταν η συνεργασία μας με την κυβέρνηση.

Και είμαστε εδώ, λοιπόν, και θέλουμε να μετατρέψουμε αυτό το πλεόνασμα σε δράσεις που θα έχουν ένα καλό αποτέλεσμα στις ζωές όλων σας.
Όπως, για παράδειγμα, η δωρεά εξοπλισμού και οχημάτων στην Πυροσβεστική, συνολικά εξοπλισμό πάνω από 1 εκ. ευρώ, η δωρεά πολυμορφικών οχημάτων στις ένοπλες δυνάμεις, και άλλα.
Από τα άλλα, αυτό που εμένα με συγκίνησε και ήθελα να είμαι εδώ, είναι η δράση ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΖΩΗΣ. Όπως είπαν οι ειδικοί, ένας συνδυασμός επιστημονικής έρευνας και προγράμματος πρωτοβάθμιας πρόληψης.
Δε θα ήθελα να μιλήσω για το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειές του. Ούτε γιατρός είμαι, είμαι δικηγόρος, και όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν ακούστηκαν και μάλιστα εξαιρετικά αναλυτικά. Η αξία που έχει για τον πληθυσμό της περιοχής, για να σωθούν ζωές.

Ξέρετε ποια ήταν η αποφασιστική λεπτομέρεια για να χρηματοδοτήσουμε τη δράση; Είναι 300 χιλιάδες ευρώ, από τα οποία 70 χιλιάδες είναι σε ιατρικό εξοπλισμό στο ιατρικό κέντρο, εδώ στο Άστρος. Πολλοί τη θεωρούν λεπτομέρεια, εγώ όχι. Μας συγκίνησε το παράδειγμα συνεργειών και συνεργασίας. Δηλαδή, μία ομάδα πανεπιστημιακών από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, άνθρωποι που έχουν ζήσει χρόνια με τον πόνο προσπαθώντας να θεραπεύσουν, μία ομάδα επιστημόνων από τον Ελληνικό Οργανισμό εγκεφαλικού επεισοδίου, μία ομάδα γιατρών από το κέντρο υγείας Άστρους και οι δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα συνεργαστούν για να υλοποιήσουν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο. Και εμείς, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», θα δώσουμε τα χρήματα για αυτό.

Έτσι ακριβώς, όπως σας τα περιγράφω, φανταστήκαμε, θέλαμε το ρόλο μας από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η Επιτροπή. Δηλαδή, να βοηθήσουμε να γίνουν δράσεις από ιδέες τις οποίες εμπνέονται άνθρωποι σαν εσάς, με μεράκι, με εμπειρία, με γνώση και με αποφασιστικότητα να δουλέψουν για να τις φέρουν σε πέρας. Για αυτό αγκαλιάσαμε αυτή την ιδέα.
Τώρα θα μου επιτρέψετε να τελειώσω με έναν προσωπικό τόνο. Όση ώρα άκουγα τους καθηγητές να μιλάνε, και επειδή αναφέρθηκα στη ζωή μου στην επαρχία, θέλω να σας πω ότι έχασα τον πατέρα μου από εγκεφαλικό, που ήταν μία σειρά εγκεφαλικών μετά από μία υψηλή πίεση που τον ταλάνισε για δεκαετίες στη ζωή του.

Για να γελάσουμε και λίγο, θυμάμαι ότι έλεγε στη μαμά μου «Μαριώ μου, μου ανέβηκε η πίεση όσο έβλεπα τις κόρες μας με αυτές τι μίνι φούστες να περνάνε από τη γειτονιά»! Αλλά, ο άνθρωπος είχε περάσει πολλά, τον είχαν πιάσει όμηρο, πολέμησε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Θέλω να σας πω ότι το έχω ζήσει. Έχω ζήσει πόσο αλλάζει, όχι μόνο τη ζωή αυτού που υποφέρει, τη ζωή της οικογένειας. Ο πατέρας μου πρόλαβε να δει το πρώτο μου παιδί, την Καρολίνα μου, πρόλαβε να με δει να παντρεύομαι με τον Θόδωρο, να δει το πρώτο μας γιο, τον Παναγιώτη και έφυγε την μέρα που ανακάλυψα ότι είμαι έγκυος στο δεύτερό μας γιο, στο τρίτο μας παιδί.

Αυτά δεν είναι αστεία. Ότι μπορεί να κάνει ο καθένας για να προλάβει, και εδώ σας μιλάω σαν Ελληνίδα μάνα και κόρη, πρέπει να το κάνει. Για εσάς κάναμε το πρόγραμμα και πρέπει να το αγκαλιάσετε.