Το συλλεκτικό μετάλλιο, «ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ» του νομισματικού προγράμματος
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το συλλεκτικό μετάλλιο, «ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ» του νομισματικού προγράμματος

Το έργο, του λαϊκού ζωγράφου Θεοφίλου Χατζημιχαήλ «Αναγεννηθείσα Ελλάδα» απεικονίζεται στον «ΠΡΟΠΟΜΠΟ», το συλλεκτικό μετάλλιο με το οποίο ανοίγει η αυλαία του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», για την διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης του 1821.
Ο πίνακας του Θεόφιλου, είναι ζωγραφισμένος σε χαρτόνι και χρονολογείται από το 1911. Είναι βασισμένος σε παλιότερη λιθογραφία (περ. 1840) και απεικονίζει μια Ελλάδα «αρχαία» με μακρύ, κόκκινο χιτώνα να στέκει ανάμεσα σε αρχαία σπαράγματα, αλλά και «χριστιανή», αφού όλα συντελούνται κάτω από τον παντεπόπτη οφθαλμό του Θεού ενώ άγγελοι παιανίζουν. Την Ελλάδα υποβαστάζουν δύο εμβληματικές μορφές του προεπαναστατικού Ελληνισμού: ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Βελεστινλής. Η φανταστική σύμπραξη των δύο αντρών, που συνέλαβε η λαϊκή έκφραση, δεν οφείλεται τόσο στην εγγύτητα των ιδεών τους, όσο στην αναγνώριση ότι οι πνευματικές διεργασίες που προηγήθηκαν της Επανάστασης είχαν πολύ μεγάλη σημασία για την «αναγέννηση» της Ελλάδας. Αναγέννηση που στον πίνακα αποτυπώνεται με τον φοίνικα, το μυθικό πουλί που αναγεννάται από τις στάχτες του.

Ο ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα κατασκευάζεται συλλεκτικό μετάλλιο με την συγκεκριμένη τεχνική. Πρόκειται για κέρμα αποτελούμενο από 3 μέρη τα οποία συνδέονται με πολυμερικό δακτύλιο σε μπλε χρώμα.Στην μία όψη απεικονίζεται ο πίνακας του Θεόφιλου. Η χαρακτική δεινότητα των καλλιτεχνών του Ελληνικού Νομισματοκοπείου, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά: κατάφερε να μεταφέρει σε τόσο μικρή διάμετρο εξαιρετικές λεπτομέρειες από το πρωτότυπο έργο, συλλαμβάνοντας ακόμα και τις εκφράσεις των προσώπων και τη στάση των σωμάτων.Στη δεύτερη όψη, απεικονίζεται το σήμα της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», ο τίτλος των εορτασμών «200 Χρόνια Μετά την Επανάσταση» καθώς και το σήμα του Νομισματοκοπείου (ΙΕΤΑ). Τέλος, στην περιφέρειά είναι χαραγμένες οι δύο χρονολογίες, 1821 – 2021, οι οποίες συνδέονται με κλαριά δάφνης. Ο ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ έχει τοποθετηθεί σε ειδικά σχεδιασμένη πολυτελή θήκη «blister» σε μορφή δίπτυχου, στην οποία είναι τυπωμένο τμήμα του έργου του Θεόφιλου, καθώς και κείμενο τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά, με λεπτομέρειες που περιγράφουν τους συμβολισμούς των αποτυπώσεων.
Χρυσός χορηγός του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Η χορηγία της, εκτός από τους οικονομικούς πόρους για την κάλυψη του κόστους παραγωγής, συμπεριλαμβάνει και τη διάθεση του μοναδικού μηχανισμού της για την παραγωγή νομισμάτων. Ο μηχανισμός αυτός έχει παγκόσμια φήμη, ενώ έχει αποσπάσει πολλά βραβεία για τα νομίσματα που έχει δημιουργήσει.

Αποκλειστικός διαθέτης του ΠΡΟΠΟΜΠΟΥ είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Και η δική της συμμετοχή έχει μεγάλη συμβολική αξία, αφού η ΕΘΝΙΚΗ είναι η πρώτη τράπεζα του Ελληνικού κράτους (ιδρύθηκε το 1841), με πρώτο διοικητή τον Γεώργιο Σταύρου.