Χορηγίες Δράσης: Μια καινοτομία της Επιτροπής «Ελλάδας 2021»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χορηγίες Δράσης: Μια καινοτομία της Επιτροπής «Ελλάδας 2021»

Μια από τις καινοτομίες που υιοθέτησε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», με στόχο επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση να πραγματοποιηθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ήταν η ιδέα του Χορηγού Δράσης. Μέσα από αυτή τη νέα μορφή χορηγίας, δόθηκε η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες να επιλέξουν τη χρηματοδότηση δράσεων με βάση το γεωγραφικό ή τομεακό τους ενδιαφέρον.

Η συγκεκριμένη στρατηγική, που ανταποκρινόταν και στις ειδικές συνθήκες της αγοράς, είχε σαν αποτέλεσμα την μεγαλύτερη συμμετοχή των εταιρειών και φορέων στην γιορτή.

Ειδικότερα, το καλοκαίρι του 2020 η Επιτροπή προχώρησε σε Δημόσια Πρόσκληση Ενδιαφέροντος σε φορείς και ιδιώτες που επιθυμούσαν να αναλάβουν την ολική ή μερική χρηματοδότηση δράσεως ή δράσεων στον τόπο τους ή Πανελλαδικά μέσω του θεσμού της Χορηγίας Δράσης.

Οι προτεινόμενες προς ενδιαφερόμενους Χορηγούς δράσεις και εκδηλώσεις προήλθαν από τις 1827 προτάσεις για δράσεις και εκδηλώσεις που κατατέθηκαν στην ειδική προς τον σκοπό αυτό πλατφόρμα της Επιτροπής, ενώ ανταποκρίνονταν στην γεωγραφική περιοχή ενδιαφέροντος τους, καθώς και στους τομείς και άξονες που ταιριάζουν με την δική τους δραστηριοποίηση.

Πρόκειται για δράσεις και εκδηλώσεις που προκρίθηκαν να ενταχθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων που συντονίζεται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και φέρουν την Αιγίδα της.

Το κάλεσμα βρήκε ανταπόκριση από πολλούς ιδιώτες και φορείς και έτσι δίνεται η ευκαιρία σε πολύ αξιόλογες δράσεις να λάβουν χώρα κατά την επετειακή χρονιά σε κάθε σημείο της Ελλάδας με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής.

Τους ευχαριστούμε όλους για την πολύτιμη συμμετοχή τους!

Διαβάστε αναλυτικά για τις επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις που υλοποιούνται με Χορηγούς Δράσης της Επιτροπής.

1. Εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821
 Uni pharma
Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής τον «Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ)», o Πολιτιστικός Σύλλογος «Νικόλαος Σκουφάς» θα πραγματοποιήσει τον Ιούλιο βραδιά ποίησης, με ποιήματα που γράφτηκαν στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας από Έλληνες, αλλά και ξένους ποιητές με την συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Παλαιού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, ναός που αποτελεί ιστορικό μνημείο της περιοχής. Το Σεπτέμβριο προγραμματίζεται επίσης η θεατρική παράσταση βασισμένη στο λογοτεχνικό έργο «Νικόλαος Σκουφάς» από τη Θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

-ΑΠΟ:01/07/2021 ΕΩΣ:30/09/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

2. Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου
phaea
Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής τον «Όμιλο ΗΡΑΚΛΗ, μέλος του Ομίλου LafargeHolcim», ο πολιτιστικός φορέας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» θα υλοποιήσει «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση για τη δημιουργία μιας πεζοπορικής διαδρομής μεγάλης απόστασης (160,8 χλμ.), που θα διασχίζει όλο το Πήλιο. Με το εγχείρημα αυτό επιχειρείται η προστασία της φύσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα από τη βασική της στόχευση να δώσει νέα ζωή σε τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε μνημεία ιστορικής σημασίας, προπάντων όμως να δώσει μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους της Μαγνησίας και την τοπική κοινωνία. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

-ΑΠΟ:11/05/2021 ΕΩΣ:31/12/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

3. Συναντώντας τους ήρωες του ’21 στον Πύργο του Πλαπούτα
phaea
Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «PHAEA RESORTS», ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ-HAPSc) και η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου "Στρατ. Δημ. Πλαπούτα και Αγωνιστές" διοργανώνουν στις 24 Ιουλίου επιστημονικό συνέδριο που περιλαμβάνει την παρουσίαση ιστορικών γεγονότων της επανάστασης στα οποία συμμετείχαν οι: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Δημητράκης Πλαπούτας, Γρηγόριος Δίκαιος ή Παπαφλέσσας, Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς, Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄ και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τις μάχες και την συνεισφορά τους σε αυτές, τη σκιαγράφηση του προφίλ τους και συγκεκριμένων ηγετικών χαρακτηριστικών. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια στρογγυλή τράπεζα με σκοπό την ανάλυση όχι μόνο της προσφοράς των συγκεκριμένων ιστορικών προσωπικοτήτων στην επανάσταση, αλλά κυρίως την εστίαση σε βασικά ηγετικά χαρακτηριστικά τα οποία παραμένουν επίκαιρα ή όχι σήμερα. Η μεταφορά των πορτραίτων των εν λόγω ηγετικών προσωπικοτήτων στο σήμερα αποσκοπεί στην ανάδειξη εννοιών-αξιών που αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης, την συνεισφορά τους στην παλιγγενεσία και τη σημασία τους για την διαμόρφωση της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας και δύνανται να αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό-σύμβουλο προσαρμοζόμενα στις σύγχρονες εξελίξεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι – πύργο του ήρωα της Επανάστασης Δημητράκη Πλαπούτα στην Γορτυνία, Αρκαδίας.

- 24/07/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

4. Tα Μαθηματικά την Εποχή της Τουρκοκρατίας
pagkritia
Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ», το Σπουδαστήριο Θεωρητικών Μαθηματικών του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης θα πραγματοποιήσει παρουσίαση στο διαδίκτυο που αφορά στην, για πρώτη φορά, καταγραφή και συγκέντρωση της ιστορίας των Μαθηματικών την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η παρουσίαση θα λειτουργεί σε ψηφιακή διαδραστική μορφή με συστηματικό σχολιασμό των πρωτότυπων κειμένων. Επιπλέον, θα υπάρχουν παραπομπές σε ψηφιακό αρχείο του Σπουδαστηρίου Θεωρητικών Μαθηματικών που περιλαμβάνει τα πλήρη έργα (έντυπα και σε μερικές περιπτώσεις χειρόγραφα) των Λογίων της εποχής όπως οι Βούλγαρις, Θεοτόκης, Κούμας κα. Ο ιστότοπος θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2021 και θα έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2021. Λεπτομέρειες θα υπάρξουν προσεχώς.

- ΑΠΟ:01/06/2021 ΕΩΣ:31/12/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

5. Δρόμοι της Ιστορίας
totaleren
Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «TOTAL EREN». Οι μαθήτριες και μαθητές του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας πραγματοποιούν εκπαιδευτική-επιμορφωτική δράση κατά την οποία συγκροτούν ένα corpus ονομάτων δρόμων της Χαλκίδας από α) τους ήρωες και τις ηρωίδες της Επανάστασης, β) ονόματα που σχετίζονται με τόπους της Επανάστασης, γ) ονόματα φιλελλήνων και δ) ονόματα επιφανών προσωπικοτήτων της πόλης. Θα αναζητήσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που βρήκαν, θα προσπαθήσουν να τα φανταστούν και να τα περιγράψουν. Ανά ομάδες θα αναρτήσουν μια αφίσα- εφημερίδα τοίχου με όλα τα στοιχεία που συνέλλεξαν για τους δρόμους της Χαλκίδας. Θα παρουσιάσουν μικρά αποσπασματικά δρώμενα σε σημεία της πόλης που θα αφορούν αυτές τις προσωπικότητες και ένα συνολικό δρώμενο που θα παρουσιαστεί δημόσια στο τέλος της χρονιάς. Η δράση που είναι σε εξέλιξη από τον Ιανουάριο 2021 θα ολοκληρωθεί τον Μάιο 2021, ενώ το υλικό που παρήγαγαν οι μαθητές και μαθήτριες θα παρουσιαστεί επίσημα στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου, ώρα 18.00, στις εγκαταστάσεις του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας.

- ΑΠΟ:01/01/2021 ΕΩΣ:04/06/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

6. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας: Ο αγώνας για την ανεξαρτησία
eren
Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Eren Hellas», τo 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας αναβιώνει το 1821 μέσα από κινηματογραφικές εικόνες και εκτενείς ομιλίες στο ειδικό αφιέρωμα του: Επαναστατικά Κινήματα - Η Ελληνική Επανάσταση στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Ένα πυκνό σε κινηματογραφικές εικόνες, ιστορικές αναλύσεις και καλλιτεχνικές μελέτες αφιέρωμα στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, που θα ξεδιπλώνεται παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους στη φετινή online έκδοση της διοργάνωσης, από τις 27 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου. Η παρακολούθηση όλων των διαδικτυακών ή δια ζώσης εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας είναι ελεύθερη για το κοινό. Για αναλυτικότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον ιστότοπο του φεστιβάλ, iffl.gr, μέσα από τον οποίο άλλωστε θα πραγματοποιηθούν όλες οι προβολές, δεδομένων των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία. Η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της Θεσσαλίας που πραγματοποιείται φέτος υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και πραγματοποιείται επίσης με τη συνεργασία του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Λάρισας, έχει προβλέψει και μια δια ζώσης παρουσίαση των δράσεών της. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, πλαισιωμένο και από το αφιέρωμα «Γερμανικός Κινηματογράφος» (εξ΄ αναβολής από τη 12η διοργάνωση), θα παρουσιαστεί δια ζώσης τον Οκτώβριο του 2021, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

- ΑΠΟ:27/03/2021 ΕΩΣ:07/04/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

7. Η Κληρονομιά της Ηγεσίας
galaxias
Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «ΠΕΝΤΕ ΑΕ - ΓΑΛΑΞΙΑΣ», η JK Executive Consulting θα πραγματοποιήσει παρουσίαση με τίτλο «Η Κληρονομιά της Ηγεσίας». Η δράση είναι μια προσπάθεια στρατηγικής ανάδειξης του επιχειρηματικού προφίλ των ηγετών ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν παρουσία και επιτυχημένη δραστηριότητα στην Ελλάδα για πάνω από 50 έτη. Ο σκοπός είναι να αναδειχθούν χαρακτηριστικά, συμπεριφορές αλλά και στρατηγικές των εταιρειών, των ηγετών τους και των πιθανών διαδόχων τους, που θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητα και την διαχρονικότητα των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η ίσως η μοναδική προηγμένη χώρα η οποία βίωσε την οικονομική κρίση για 10 συναπτά έτη, μια κρίση που δυστυχώς συνεχίζεται ακόμα και τώρα κάτω από το πέπλο της πανδημίας. Η δράση θα συνεισφέρει στον επιχειρηματικό πλούτο της χώρας μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και επιτυχημένων πρακτικών. Θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Αθήνα και μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς διαδικτυακά. Πληροφορίες και λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

- ΑΠΟ:30/06/2021 ΕΩΣ:31/12/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

8. 1821 - Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση
plastika_kritis
Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ», η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) / Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (ΙΜΚ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ) διοργανώνει επετειακή Έκθεση με τίτλο: «1821 - Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση». Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της συμμετοχής της Κρήτης στην Επανάσταση με εστίαση στη σύνδεσή της με τα τεκταινόμενα στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο, τον αντίκτυπο των εξελίξεων εκατέρωθεν, τις μετακινήσεις ατόμων και ομάδων από και προς την Κρήτη, την απήχηση στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η έκθεση είναι υπαίθρια και πραγματοποιείται αρχικώς στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο από τον Μάϊο έως και την 1η Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό, σε 14 στεγασμένα περίπτερα, όπου στο εσωτερικό τους αναπτύσσονται κείμενα και εικονογραφημένο υλικό από αρχειακά και υλικά τεκμήρια τόσο από την υφιστάμενη μόνιμη έκθεση για τον 19ο αι. του ΙΜΚ, όσο και από μη εκτεθειμένα. Ο επισκέπτης θα έχει επίσης τη δυνατότητα να δει μέσω QR code εφαρμογής (συμβατής με έξυπνα τηλέφωνα) επιπλέον κείμενα, εικονογραφήσεις, τεκμήρια και φωτογραφίες, κάποιες και σε 3D απεικόνιση. Με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης η έκθεση θα μετακινηθεί και σε άλλες πόλεις της Κρήτης, ξεκινώντας από τον Αγ. Νικόλαο, ενώ στόχος είναι η περιοδεία της έκθεσης στην Κρήτη να κλείσει τον Οκτώβριο στην παραλιακή πλατεία απέναντι από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ένα σχετικό υβριδικό συνέδριο (με φυσικές παρουσίες αλλά και μέσω ψηφιακής τεχνολογίας), λεπτομέρειες για το οποίο θα ανακοινωθούν προσεχώς.

- ΑΠΟ:14/05/2021 ΕΩΣ:31/10/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ .

9. Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas
eren
Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Eren Hellas», ο οργανισμός World Robot Olympiad στην Ελλάδα (WRO Hellas ) εφοδιάζει 25 Γυμνάσια απομακρυσμένων περιοχών στην Ελλάδα με στόχο τη συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020-2021. Το θέμα της φετινής πρόκλησης για την κατηγορία του Γυμνασίου Κατηγορία Regular I είναι «Η Βαλκανική Χερσόνησος κι ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου». Βασικός σκοπός της διαγωνιστικής κατηγορίας του Γυμνασίου είναι να ωθήσει τους μαθητές προς μία έμπρακτη και ενθουσιώδη μελέτη της Ιστορίας και συγκεκριμένα μερικών γεγονότων, ιστορικών περιόδων και κατακτήσεων-σταθμών της ανθρωπότητας. Οι μαθητές κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ, τα οποία θα πρέπει να διασχίσουν μία θεματική «πίστα» και να επιλύσουν προκλήσεις, οι οποίες έχουν σαφή αναφορά στο θέμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τα webinars για τους εκπαιδευτικούς έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον Ιούνιο. Λεπτομέρειες θα βρείτε πατώντας εδώ.

- ΑΠΟ:01/07/2021 ΕΩΣ:31/07/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

10. «Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί του 20ου αιώνα και η επίδρασή τους στην Δυτική Μακεδονία»
totis
Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «TOTTIS - BINGO» η Εταιρεία Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας σε συνεργασία με το Δήμο Φλώρινας διοργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί του 20ου αιώνα και η επίδρασή τους στην Δυτική Μακεδονία». Συμμετέχουν είκοσι έξι Καθηγητές Πανεπιστημίου απ’ όλη την επικράτεια της χώρας και από διαφορετικά επιστημονικά πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών. Το Συνέδριο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες, διδάκτορες, καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των οποίων τα επιστημονικά ενδιαφέροντα άπτονται των θεματικών του Συνεδρίου και ειδικότερα: α) Ιστορία: Κρίσεις, διεθνείς σχέσεις, γεωγραφικά όρια και σύνορα, ταυτότητες. β) Εκπαίδευση: Ενσωμάτωση προγράμματα σπουδών, αξιολόγηση, σχολικά εγχειρίδια, γλώσσα. γ) Δίκαιο: Αναθεωρήσεις Συνταγμάτων, Δικαιοπραξίες, Αστικό Δίκαιο. δ) Κοινωνία: Οικονομία, μετανάστευση, πολιτική, θρησκεία. ε) Τέχνες και Πολιτισμός: Λαϊκή τέχνη, μουσεία – συλλογές, αρχιτεκτονική, αθλητισμός, διατροφή, μουσική – χορός, φωτογραφία, κινηματογράφος. Η παρακολούθηση του θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό. Θα δοθούν σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης. Με το πέρας της διεξαγωγής του Συνεδρίου, η Εταιρεία θα εκδώσει επιστημονικό Τόμο Πρακτικών. Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

- ΑΠΟ:18/09/2021 ΕΩΣ:19/09/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

11. Σινεμά ο Σταθμός
olubiaki
Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», η ACTION DIRECT, εταιρεία πολιτισμού και επικοινωνίας, θα μετατρέψει για μία βραδιά ανενεργούς σταθμούς του ΟΣΕ στις πόλεις Μεσολόγγι, Πάτρα, Τρίπολη και Καλαμάτα σε θερινούς κινηματογράφους όπου θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου. H έναρξη της κινηματογραφικής διαδρομής θα γίνει, από το παλιό μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, που τώρα στεγάζει το Νέο Μουσείο Σιδηροδρόμου, στην πόλη του Πειραιά, την Τετάρτη 16 Ιουνίου, και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου.

- ΑΠΟ:16/06/2021 ΕΩΣ:30/07/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.

12. Η Ξυλογλυπτική θυμάται το 1821
eren
Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Eren Hellas», η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας σε συνεργασία με την Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας, διοργανώνουν μια εκπαιδευτική – επιμορφωτική δράση με στόχο την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της διαδικασίας κατασκευής ξυλόγλυπτων και τη διασφάλιση βιωσιμότητας της τέχνης της ξυλογλυπτικής μέσω της χρήσης τεχνολογιών τρισδιάστατης απεικόνισης. Το ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα θα καταστεί προσβάσιμο σε διεθνές επίπεδο, θα συνδεθεί με ψηφιακές πύλες και θα είναι διαθέσιμο σε διάφορες κατηγορίες χρηστών. Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν προσωπογραφίες σημαντικών ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και τοπικών ηρώων ή/και αντικειμένων σχετικών με την Επανάσταση (π.χ. καριοφύλι, γιαταγάνι κ.α.) από τους μαθητές της σχολής υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Με φορητό 3D σαρωτή θα ψηφιοποιηθούν τα διάφορα στάδια εργασίας και θα καταγραφούν μέσω βίντεο τα μοτίβα της ξυλογλυπτικής τέχνης ως τη δημιουργία του τελικού αποτελέσματος, καθώς και οι εμπειρίες των σπουδαστών. Θα δημιουργηθεί μια έκθεση με όλα τα ξυλόγλυπτα αντικείμενα τόσο στη φυσική όσο και στην ψηφιακή τους μορφή, τα οποία θα μπορούν να αναπαραχθούν με τη χρήση 3D εκτυπωτών. H Βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει την έκθεση στη φυσική της μορφή και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ως πύλη για την διασύνδεση των ψηφιακών εκθεμάτων με διεθνή αποθετήρια πολιτιστικού περιεχομένου.

- ΑΠΟ:10/05/2021 ΕΩΣ:31/12/2021

Δείτε τη δράση στο Eθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων εδώ.