`Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ξεκινά την καμπάνια για την υποστήριξη των δράσεων στο πλαίσιο της επετείου για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κωστής Κοντογιάννης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής, μίλησε στον «Αθήνα 9.84».
«Είναι μια συμβολική επέτειος, είναι μια ευκαιρία για όλους να ξαναδούμε την πορεία της χώρας μας τα 200 αυτά χρόνια, να στοχαστούμε πού έχουμε φτάσει, τι πορεία ακολουθήσαμε και –πάρα πολύ βασικό– να δούμε πού σκοπεύουμε να πάμε, πού θα θέλαμε να πάμε», εξήγησε στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα» (29/1/2020). Απαντώντας στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, διευκρίνισε πως η Επιτροπή δεν έχει στόχο να οργανώσει τις τελετές για την Επανάσταση του ’21, οι οποίες αναμένονται λαμπρές. Εκείνο που στοχεύει είναι να σχεδιάσει ή να βοηθήσει να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει όλες τις πτυχές: ποια είναι η πορεία της χώρας, ποιοι είναι οι Έλληνες οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά τους στον κόσμο, πού θέλουμε να πάμε τη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες και φυσικά ποια είναι η σημασία της Επανάστασης για τη δική μας ιστορία, αλλά και ως κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας.
«Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η Επιτροπή δεν καλείται να γίνει εταιρεία παραγωγής δράσεων και εκδηλώσεων. Ευτυχώς, έχουμε πάρα πολλούς φορείς στη χώρα. Πνευματικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, Δήμοι και επιχειρήσεις, όλοι ετοιμάζονται πυρετωδώς», είπε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή παίρνει πρωτοβουλίες και ήδη σχεδιάζει μια σειρά από δράσεις, που θα ανακοινωθούν πάρα πολύ σύντομα. «Δουλειά της είναι να παρακινήσει, να σχεδιάσει μεγάλες δράσεις και να προτείνει σε φορείς να τις υλοποιήσουν και κυρίως –κι αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον– να απευθυνθεί σε όλη την κοινωνία», τόνισε και στάθηκε ιδιαίτερα στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, μέσω της οποίας η Επιτροπή ζητά να κατατεθούν προτάσεις και ιδέες πάνω στους τέσσερις άξονες, ώστε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίησή τους.
Αυτή η διαδικασία θα είναι σε εξέλιξη έως το τέλος του 2020 και ήδη είναι ανοικτή η ειδική πλατφόρμα: https://apply.greece2021.gr όπου κάθε άτομο η φορέας μπορεί να μπει και να υποβάλει προτάσεις. Εν συνεχεία, η Ολομέλεια της Επιτροπής, αφού μελετηθεί η κάθε πρόταση, θα κρίνει εάν μπορεί να ενταχθεί στο συνολικό πρόγραμμα.
«Μέχρι στιγμής έχουμε συλλέξει περίπου 100 προτάσεις και πιστεύουμε πως, μόλις αρχίσει η καμπάνια προβολής της Επιτροπής και της δυνατότητας αυτής, θα αυξηθεί ο αριθμός», σημείωσε ο κ. Κοντογιάννης και απηύθυνε πρόσκληση σε εθελοντές που μπορούν να δηλώσουν διαθεσιμότητα.
Η Επιτροπή επίσης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επικοινωνίας με τους ΟΤΑ, με όλους τους δημάρχους της Ελλάδας, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες συναντήσεις υπό τη σκέπη της ΚΕΔΕ.
Η Ελλάδα του μέλλοντος…
Ένας σημαντικός άξονας στην όλη προσπάθεια, υπογραμμίζει ο κ. Κοντογιάννης, είναι η ανάδειξη θετικών δράσεων και η αντιστροφή των παθογενειών: «Θα πρέπει να σας δώσω ένα στίγμα για να καταλάβετε τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένας από τους άξονες είναι η Ελλάδα του μέλλοντος. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες στον πλανήτη, για παράδειγμα, σε εθελοντική αιμοδοσία. Επίσης, εάν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε σε τοπικό επίπεδο τους δεκάδες νεκρούς που έχει μια περιφέρεια της Ελλάδας από τροχαία ατυχήματα κι αυτό γίνει με μια συστηματική προσπάθεια αλλαγής της οδικής συμπεριφοράς το 2021, είναι μια εικόνα για την Ελλάδα του μέλλοντος».
«Είναι πάρα πολύ μεγάλη η γκάμα αυτών που μπορούμε, πρέπει και αξίζει να κάνουμε, στη λογική: “αναστοχαζόμαστε πού είμαστε και σχεδιάζουμε το πού πάμε”. Δεν είναι πάντα σημαντικό το κολοσσιαίο, θα προσπαθήσουμε να γίνει και το “πολύ μεγάλο”. Το ζητούμενο όμως είναι να κάνουμε πάρα πολλά “μικρά”, γιατί το παζλ που λέγεται Ελλάδα έτσι μπορεί να αλλάξει, αν κινητοποιηθεί ο καθένας που έχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα».