Α. Χατζής: «Ο Ενδοξότερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821»
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Α. Χατζής: «Ο Ενδοξότερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821»

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ενδοξότερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2021) του Αριστείδη Χατζή. Ο Α. Χατζής είναι Καθηγητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ολομέλειας της εθνικής επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το βιβλίο παρουσίασαν τρεις ιστορικοί, ο Κώστας Κωστής, Καθηγητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ολομέλειας της εθνικής επιτροπής «Ελλάδα 2021», η Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αν. Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η Λύντια Τρίχα, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή, Ξένια Κουναλάκη, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου.

Σύμφωνα με τον Καθ. Κώστα Κωστή, «Δύο στοιχεία, κατά κύριο λόγο, είναι εκείνα που με θέλγουν στον πρώτο τόμο της Ιστορίας της Επανάστασης του Αριστείδη Χατζή. Πρώτα το πάθος που τον χαρακτηρίζει στην ενασχόλησή του με το αντικείμενο – αντικείμενο μέχρι πολύ πρόσφατα περιφρονημένο και περιθωριοποιημένο από την ιστοριογραφία μας – και που οδηγεί σε εξαιρετικές αφηγηματικές επιδόσεις. Κατά δεύτερο λόγο με εντυπωσιάζει η τιμιότητά του στο πώς αντιμετωπίζει το γενεσιουργό της ύπαρξής μας γεγονός, τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας δηλαδή, χωρίς προκαταλήψεις, σκοπιμότητες και υστεροβουλίες. Και τα δύο στοιχεία αποτελούν την εγγύηση ότι ο αναγνώστης έχει στα χέρια του ένα σπουδαίο βιβλίο.»

Για τον Ενδοξότερο Αγώνα, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος της ολομέλειας της εθνικής επιτροπής «Ελλάδα 2021», Στάθης Καλύβας έχει γράψει: «Όταν η συναρπαστική μυθιστορηματική γραφή συναντά την αιχμή της επιστημονικής ιστορικής έρευνας, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό: η Ελληνική Επανάσταση όπως δεν την έχουμε ξαναδιαβάσει.»