To Νομισματικό Πρόγραμμα Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

To Νομισματικό Πρόγραμμα Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Μια μοναδική συλλογή για την επέτειο των 200 ετών μετά την Επανάσταση

Μια μοναδική συλλογή, μέσα από την οποία οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ταξίδεψαν στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Ένα ξεχωριστό ενθύμιο για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, με αριστουργηματικές απεικονίσεις και σπάνια συλλεκτική αξία, που αποτέλεσε κεντρικό σημείο αναφοράς της συμβολικής μας επετείου. Ένα τρόπος μέσα από τον οποίο οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο μπόρεσαν να συμβάλουν στην υλοποίηση περισσότερων δράσεων για να τιμήσουμε τους δύο αιώνες του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.
Αυτό ήταν το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το Νομισματικό Πρόγραμμα ανέδειξε 200 χρόνια σύγχρονης ιστορίας μέσα από 14 νομίσματα, σε τρεις σειρές:


Μια σειρά 2 νομισμάτων από κοινό μέταλλο σε συνδυασμό με πολυμερές υλικό στα οποία αποτυπώνονται τα δυο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού κράτους,

Μια σειρά 8 αργυρών νομισμάτων, στα οποία αποτυπώνονται οι επεκτάσεις του Ελληνικού κράτους, μέσα από την προβολή προσωπικοτήτων που συνδέονται με κάθε περιοχή της Ελλάδας,

Μια σειρά 4 χρυσών νομισμάτων στα οποία αποτυπώνεται η εξέλιξη της σημαίας, του εθνικού συμβόλου των Ελλήνων, από την Επανάσταση μέχρι σήμερα.
Τα 14 αυτά νομίσματα, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της απαράμιλλης ποιότητας και της υψηλής τεχνικής των βραβευμένων χαρακτών του Εθνικού Νομισματοκοπείου, κυκλοφόρησαν σε περιορισμένο αριθμό, ενώ τα καλούπια τους καταστράφηκαν μετά την παραγωγή τους, προσδίδοντάς τους σπάνια συλλεκτική αξία.

Αναλυτικά τι περιλαμβάνει το Νομισματικό Πρόγραμμα

Ειδικότερα, το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» περιλαμβάνει μια μοναδική τρίπτυχη συλλογή που αποτελείται από:


Δύο δι-μεταλλικά νομίσματα, τα οποία απεικονίζουν τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους:
 • Τον Φοίνικα του 1828.
 • Και την πρώτη δραχμή του 1832.

Οκτώ αργυρά νομίσματα, με τις επεκτάσεις της ελληνικής επικράτειας:


 • Το πρώτο ελληνικό κράτος, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
 • Τα Επτάνησα, με τον Ιωάννη Καποδίστρια.
 • Η Θεσσαλία και η Άρτα, με τον Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή.
 • Η Ήπειρος, με τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.
 • Η Μακεδονία, με τον Παύλο Μελά.
 • Η Κρήτη, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
 • Η Θράκη, με τον Γεώργιο Βιζυηνό.
 • Τα Δωδεκάνησα, με την κυρά της Ρω.

Και τέσσερα χρυσά νομίσματα, με την εξέλιξη της ελληνικής σημαίας:


 • Η σημαία της Φιλικής Εταιρείας.
 • Η ελληνική σημαία του 1821.
 • Η ελληνική σημαία του 1822.
 • Η σύγχρονη ελληνική σημαία.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» υλοποιήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής, και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Εκτός από την μεγάλη συναισθηματική και αναμνηστική της αξία, η απόκτηση μιας τέτοιας συλλογής συνέβαλε στην υλοποίηση δράσεων, καθώς, όπως είναι γνωστό, η Επιτροπή δεν έλαβε κρατική χρηματοδότηση. Μέσα από το Νομισματικό Πρόγραμμα, η Επιτροπή μπόρεσε να υλοποιήσει εκδηλώσεις που αφορούν:
 • Την δισαίωνη πορεία της Ελλάδας,
 • Τους Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό στη διάρκεια των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα
 • Τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

«Είμαστε περήφανοι για αυτά τα νομίσματα»

«Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, που κρατά ζωντανή τη μεγάλη νομισματική παράδοση που έχει η χώρα» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας για το Νομισματικό Πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην οποία έγινε η ανακοίνωσή του. «Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε αυτά τα νομίσματα ως νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, γιατί πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες και οι συλλέκτες ότι αυτά τα νομίσματα είναι νομίσματα του Ελληνικού Κράτους. Εντάσσονται στο συνολικό Νομισματικό Πρόγραμμα της Ελλάδας για το 2021» πρόσθεσε.

«Εύχομαι όλη η δουλειά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να είναι τόσο καλή όσο το Νομισματικό Πρόγραμμα, γιατί τότε θα έχουμε μια πραγματικά πετυχημένη επέτειο το 2021. Μπορεί τώρα να είναι μια δύσκολη εποχή, λόγω της πανδημίας, ελπίζουμε, όμως, μέσα στους επόμενους μήνες, σιγά-σιγά ο ουρανός να γίνεται λίγο πιο γαλανός για να φωτίσει αυτά τα πολύ ωραία νομίσματα» κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση και θα το αγκαλιάσουν οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην τηλεδιάσκεψη.